open-navfaktor-logo
search
Veliki posao
Spojili se Fiat Chrysler i PSA Peugeot, rađa se grupacija s prihodima od 170 milijardi eura
Potpisom ugovora stvorena četvrta najveća autokompanija na svijetu
18.12.2019. u 09:36
get url
text

Fiat Chrysler Automobiles i PSA Peugeot objavili su u srijedu da su upravni odbori potpisali obavezujući ugovor o spajanju dva proizvođača automobila, čime će biti stvorena četvrta najveća autokompanija na svijetu, prenosi Anadolija.

U zajedničkom saopćenju navodi se da će novu grupaciju voditi Carlo Tavares, izvršni direktor PSA Peugeota, a da će John Elkann, predsjedavajući Fiat Chryslera, obavljati istu funkciju u novonastaloj kompaniji.

Istaknuto je da odluka o imenu nove kompanije još nije donesena, te da će Mike Manley, izvršni direktor Fiat Chryslera, ostati, ali nije precizirano u kojoj ulozi. Spajanjem 50-50 rađa se grupacija s prihodima od gotovo 170 milijardi eura i proizvodnjom 8,7 miliona automobila godišnje, po čemu će biti odmah iza Toyote, Volkswagena i Renault-Nissana.

Kompanije su saopćile kako bi spajanje trebalo stvoriti 3,7 milijardi eura godišnje uštede, koja će biti uložena u "novu eru održive mobilnosti" i ispunjavanje novih strogih propisa o emisiji diljem svijeta.  Prema zaključenom ugovoru, nijedan proizvodni pogon neće biti zatvoren. Uštede će se postići dijeljenjem investicija u platforme vozila, motore i novu tehnologiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.