Veliki lider

Sportisti o Zejdu Dukmeniću: Izgubili smo čovjeka koji je disao za sport i našu državu

Objavljeno: 12.02.2019. u 13:30 Autor: S. Š.

Cijeli taekwondo svijet je na gubitku, a posebno naša napaćena BiH, koja je pored svih problema, ostala bez još jednog od svojih sinova, poručio je Berberović

Dukmenić je bio priznat u cijelom taekwondo svijetu

FOTO: FACEBOOK

Zejd Dukmenić, bivši selektor Taekwondo reprezentacije BiH i predsjednik TKDSBiH, preminuo je sinoć u Sarajevu. Dukmenić je široj javnosti poznat i kao komandir čete vojne policije elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine Crni labudovi.

Ova vijest pogodila je sportski svijet, a posebno ljude iz borilačkih sportova, s kojima je Dukmenić sarađivao.

- Zejd je prije svega moj trener koji me je naučio sve o taekwondou. Bio mi je kao drugi otac. Ponosan sam što sam od njega naučio sve u ovom sportu - kazao je Edin Kajević Kaja, glavni trener TKD Bosna Visoko, dodavši:

- Bio je čovjek koji je postavljao temelje naše zemlje. Mene, sve moje sportiste i prijatelje pogodila je ova tužna vijest. Izgubili smo čovjeka koji je disao za sport i državu. Da mu dragi Allah podari džennet - naglasio je Kajević.

Edina Kajevića pogodila tužna vijest o smrti Zejda Dukmenića 

Belmin Berberović, član Izvršnog odbora Taekwondo saveza BiH, tužnu vijest saznao je u Turskoj.

- Otišao je veliki ljubitelj i poznavalac taekwondoa. Veliki sportista. Veliki čovjek. Veliki lider. Vjerujem da je cijeli taekwondo svijet na gubitku, a posebno naša napaćena Bosna i Hercegovina, koja je pored svih problema koji ju potresaju, ostala bez još jednog od svojih sinova! - poručio je Berberović.

Arijana Jaha, trofejna bh. džudistkinja i učesnica Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. godine, govorila je o ljudskim kvalitetama koje je Zejd prenosio i na svoje takmičare.

- Vjerujte da sam se šokirala kada sam saznala da nas je Zejd napustio zauvijek. Radili smo zajedno u Zetri, sala nam je bila jedna pored druge... Bili smo i u komunikaciji svake godine pred Izbor sportiste, kada bi hradila kao sekretar u Sportskom savezu BiH. To je jedan veliki sportista. A prije svega bio je veliki čovjek. Svoje sportiste učio je da, prije svega, budu dobri ljudi, a uz to i dobri sportisti. Zaista sam šokirana - kazala je Jaha.

Svoje sportiste učio je da, prije svega, budu dobri ljudi

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine odao je počast legendi ovog sporta.

- Napustio nas je veliki čovjek i sportista. Zejd je bio vizionar koji je svojim radom i znanjem razvijao i širio taekwondo sport u Bosni i Hercegovini. Bio je predsjednik Taekwondo saveza BiH, selektor reprezentacija, bio je čovjek sa kojim si mogao pričati o taekwondou i raditi taekwondo. Taekwondo savez Bosne i Hercegovine sa Izvršnim odborom i svim članicama saveza, izrazava saučešće porodici. Vjerujemo da je našao mir - objavili su iz TKDSBiH.

Zejd Dukmenić rođen je 2. jula 1964. godine u Osijeku u Hrvatskoj. Iza njega ostala je supruga Sabaha i dva sina, Isa i Jahja. U uspješnoj trenerskoj karijeri obavljao je dužnosti selektora taekwondo reprezentacije BiH od 1996. do 2004. godine, a najbolje taekwondoiste naše države predvodio je na više od 60 najvećih međunarodnih takmičenja, svjetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima. Jedan je od osnivača Taekwondo saveza BiH, u kojem je dugi niz godina bio predsjednik.

Bio je i osnivač Teakwondo akademije koja nosi njegovo ime, u kojoj je tokom više od dvije decenije rada podigao i trenirao brojne vrhunske taekwondiste naše zamlje i bio jedan od najzaslužnijih za razvoj ovog sporta u BiH.

Dženaza će biti klanjana u četvrtak iza podne-namaza u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije