Sportski hidžab Nikea razbjesnio Amerikance

Objavljeno: 15.03.17 u 08:36

Nakon što je Nike dizajnirao prvi sportski hijab, za sve muslimanke koje žele vježbati, a da ne krše pravila svoje vjere, na Zapadu je to dočekano "na nož", te mnogi pozivaju na bojkot Nikea.

Zahra Lari promoviše sportski hidžab Nikea
Zahra Lari promoviše sportski hidžab Nikea

Iz Nikea su još prošle sedmice izvijestili javnost o prvom sportskom hidžabu koji planiraju pustiti u prodaju tek 2018. godine. Na ovom proizvodu sa Nikeom su sarađivale i neke od muslimanskih sportskih zvijezda poput klizačice Zahre Lari te dizačice tegova Amne Al Hadad. Upravo je Hadad istakla koliko je ova oprema važna za muslimanke koje se žele baviti sportom, a ne narušavati pritom pravila svoje vjere.

No, ovakav potez Nikea nije naišao na odobravanje prvenstveno u Americi, gdje se mnogi pitaju zašto Nike podržava vjerska prekrivala za glavu, ako to Amerikanci ne podržavaju. Značajan dio američke javnosti smatra da ovaj potez nije poslao dobru poruku, kao i da nije dobar za žene. Nije mali broj ni onih koje je sve ovo razljutilo te su najavili bojkot Nikeovih proizvoda, a sigurno je da će do 2018. i izlaska sportskog hidžaba Nikea na svjetlo dana biti još dosta bure u vezi sa ovim pitanjem.