open-navfaktor-logo
search
Studija pokazala
Sprečavaju rak, čuvaju kosti i probavu: Ovo voće trebaju jesti svi, a posebno starije žene
Voće i povrće donosi niz blagodati organizmu. No, ako želite zaštititi zdravlje kostiju onda biste trebali razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suhih šljiva, a odlične su i za one koji se žele osjećati zdravo i jako i kada stare.
14.04.2022. u 09:41
get url
text

Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su dakle za zdravlje kostiju, stoji u rezultatima nove studije, piše eatthis.com.

Istraživanje je provedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Univerziteta Kinesiology ove godine.

- Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom šest ili 12 šljiva u danu možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze – kazao je dr. Janhavi Demani.

Demani dodaje i kako nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suhe šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja prevenira pojavu upale.

- Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase – kaže Kelsey Sackmann, nutricionistica.

Koliko ih treba pojesti

Sackman dodaje kako ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K, fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje.

I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera, pa pripazite na količinu koju jedete.

Dobro ih je kombinirati sa proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi.

Ako se pitate kako ih učiniti dijelom prehrane, Sackman dodaje kako ih lako možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu.

Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.

Koje su još prednosti

Šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B grupe te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva. U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar...

Suhe šljive su i jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.

Snižavanjem nivoa LDL-holesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi.

Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprečavanju raka debelog crijeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.