open-navfaktor-logo
search
Za Vijeće ministara BiH
Spremna odluka: Pelet više nije obuhvaćen zabranom izvoza
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog nove odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Nova odluka ne obuhvata pelet čime bi se njegov izvoz sada potpuno odobrio i to do 31. maja.
30.01.2023. u 17:31
get url
text
Ilustracija

VEZANI TEKST - Proizvođači peleta pune magacine, a u prodavnicama se ne može kupiti

I prošli mjesec, tačnije 15. decembra, na Vijeću ministara je bila slična odluka, ali nju tadašnji saziv nije usvojio jer nije bilo konsenzusa.

Protiv potpunog izvoza peleta bila je i Vlada FBiH koja je usvojila mišljenje da je potrebno uvesti ograničenja na način da firme mogu izvesti do pola proizvedene robe jer se nisu osigurali mehanizmi koji bi garantirali snabdjevenost peletom domaćeg tržišta.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu bio i ostao Staša Košarac (SNSD) tada su za neusvajanje odluke optužili ministre iz SDA i DF-a.

U novom sazivu Vijeća ministara sada su, uz SNSD, DNS i HDZ koji su bili i u prošlom, članovi iz SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i stranke Bh. zeleni.

Aktuelna odluka o privremenoj zabrani izvoza, koja uključuje pelet, na snazi je do 31. januara.

Nismo uspjeli dobiti izjavu federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića o tome da li je stav i dalje da ne treba dozvoliti potpuni izvoz peleta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.