open-navfaktor-logo
search
Pomoć ili mito
Sramotno čak i za njega: Dodik ucijenio penzionere kako bi glasali za SNSD
Ako slučajno ne glasate, mi ćemo novac onda vratiti. Ko neće da glasa za nas neka ne uzme povišicu,  rekao je Dodik nedavno na tribini u Ugljeviku
24.09.2018. u 11:36
get url
text

U Republici Srpskoj danas počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima, za što je iz budžeta tog entiteta izdvojeno više od 17,7 miliona maraka.

U zavisnosti od visine penzija, više od 259 hiljada penzionera u RS-u dobit će jednokratnu pomoć od 30, 50 ili 100 KM.

No, pomoć penzionerima, kojih se vlast sjetila uoči oktobarskih izbora, ima svoju cijenu – naime, kako je na predizbornim tribinama više puta do sada ponovio predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik, penzioneri koji dobiju pomoć morat će glasati za SNSD. A ko ne bude glasao za Dodika i njegovu svitu, novac će morati vratiti.

- Željka (Cvijanović, op.a.) je predano radila sa penzionerima, da se povećaju penzije u ovom vremenu, kumulativno za posljednjih četiri-pet godina oko 20 posto, a sada će penzioneri, ovih dana dobit će jednokratnu pomoć da izađu na izbore i glasaju za nas. Ako slučajno ne glasate, mi ćemo novac onda vratiti. Ko neće da glasa za nas neka ne uzme povišicu - rekao je Dodik nedavno na tribini u Ugljeviku.

Na ovakvu, više nego očiglednu kupovinu glasača, još niko nije reagovao, a sasvim je sigurno da i neće, posebno kada je u pitanju inertna Centralna izborna komisija.

Posebno je ponižavajuće to što Dodik jednokratnu pomoć iz budžeta za penzionere u RS-u naziva "povišicom", a radi se o najsiromašnijoj kategoriji stanovništva sa najnižim primanjima u Evropi.

Također, dodjela ovakve vrste pomoći nije predviđena ni Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, što je još jedna očita zloupotreba u predizborne svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.