open-navfaktor-logo
search
Dobila povjerenje
Srbija: Misala Pramenković izabrana za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća
Nosilac liste "Jedinstveno za slobodno vijeće - Stranka pravde i pomirenja - dr. Misala Pramenković" Misala Pramenković izabrana je danas za predsjednicu novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Sandžaku u Srbiji.
26.12.2022. u 14:18
get url
text

Pramenković je na mjesto predsjednice u četverogodišnjem mandatu izabrana glasovima većnika liste koju je predvodila, ali i glasovima vijećnika liste "Bošnjačko jedinstvo - dr. Sulejman Ugljanin".

Za njen izbor glasao je 21 vijećnik, jedan je bio uzdržan, a njih 13 nije učestvovalo u glasanju.

- Zahvalna sam svima koju su mi ukazali čast i dali povjerenje da rukovodim ustanovom od ključne važnost za Bošnjake. Sigurna sam da ćemo u budućem radu BNV-a svjedočiti konstruktivnim projektima. Zalaganje za interes Bošnjaka na individualnom i kolektivnom planu će biti naš primarni cilj. Radit ćemo naporno na ostvarivanju što boljih rezultata u oblastima za koje je BNV nadležan, a što nam Ustav i zakoni Srbije garantuju. Želim da pošaljem poruku da ću biti predsjednica svih Bošnjaka u Srbiji. Ovo su dom i kuća svih nas. Ovo je historijski momenat i važan početak. Ovo je naš zajednički put, ako budemo svjesni toga i obaveze da smo predstavnici svog naroda, možemo postići određene rezultate - izjavila je nakon izbora Pramenković.

Zamrznut će funkciju potpredsjednice SPP-a

Najavila je da će zamrznuti funkciju potpredsjednice Stranke pravde i pomirenja, čime, kaže, šalje jasnu poruku da u toj ustanovi nema partijskih politika već samo onih koje zastupaju interese svih Bošnjaka u Republici Srbiji.

- Ja sam stava da se departizacija BNV-a treba desiti, ja sam današnjom odlukom o zamrzavanju političke funkcije pokazala da sam za tu vrstu departizacije. Sa druge strane, BNV na neki način i politički predstavlja Bošnjake u Republici Srbiji i mi ne možemo napraviti barijeru u pogledu važnih pitanja po Bošnjake, samim tim ona nekada potječu i sa polja politike. Ono što je ključna činjenica je to da dok traje izborna kampanja, pa i do izbora organa BNV-a, svi imamo svoje programe, retoriku i ono za šta se zalažemo i borimo za glasače, onog momenta kada se izaberu organi i rukovodstvo BNV-a, to su organi i rukovodstvo svih Bošnjaka u Republici Srbiji, to je ono za šta ćemo se zalagati - izjavila je Pramenković.

Funkciju predsjednice BNV Misala Pramenković preuzela je od Jasmine Curić, koja je tom ustanovom rukovodila od 2019. godine.

Javnosti u Republici Srbiji novoizabrana predsjednica BNV-a Misala Pramenković poznata je po tome što je 2020. bila prva narodna zastupnica sa hidžabom.

Kako je navedeno na sajtu Stranke pravde i pomirenja čija je Pramenković funkcionerka, osnovne akademske studije završila je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a master i doktorske studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Profesorica je na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Osim funkcije narodne zastupnice, bila je i vijećnica u BNV-u, a aktuelna je odbornica SPP-a u Skupštini Novog Pazara. Udata je i majka je četvero djece.

Rezultati izbora za BNV utvrđeni 30. novembra

Osim vijećnika dvije liste koje sa 22 vijećnika čine većinu, u BNV je i 12 vijećnika liste "Sandžačka demokratska partija – Husein Memić" i jedan vijećnik sa liste "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane".

Neposredni izbori za BNV održani su 13. novembra, a ponovljeni su 27. novembra na jednom biračkom mjestu na teritoriji općine Tutin. Zbog toga je Republička izborna komisija tek 30. novembra utvrdila konačne rezultate izbora za BNV.

Na tim izborima lista "Sandžačka demokratska partija – Husein Memić", osvojila je 15.930 glasova (12 mandata), slijedi lista "Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković" 15.276 glasova (12 mandata), treća je lista "Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin" sa 12.998 glasova (10 mandata), zatim "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane" 1.791 glas (1 mandat) i na petom mjestu je Bošnjačka lista Esad Džudžo sa 213 glasova (0 mandata).

VEZANI TEKST - Ugljanin i Zukorlić potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Konstitutivna sjednica BNV-a održana je prije dvije sedmice, tada su nosioci lista izjavili da nije postignut dogovor oko većine u novom sazivu BNV-a, ali da je najrealnija opcija da sve liste učestvuju u radu, bez podjela na poziciju i opoziciju. Do toga nije došlo, a sinoć kasno predsjednici Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić i Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u BNV-u.

Glavna tačka tog sporazuma oko koje su se dvojica predsjednika političkih partija složila je rad i doprinos BNV-a na stvaranju jedinstvene islamske zajednice sa sjedištem u Novom Pazaru, duhovnim centrom u Sarajevu, a do čijeg jedinstva će doći, kako se više puta moglo čuti, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Diyaneta Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.