open-navfaktor-logo
search
Nepodobna
Srbija: Nuklearna inženjerka dobila otkaz zbog tvitova protiv vlasti
Nuklearna inženjerka koja je na društvenoj mreži Twitter kritizirala i komentirala postupke srbijanske vlasti, dobila je otkaz u Direktoratu za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (Srbatom), prenose mediji u petak portal "Vreme", a kompanija je saopćila da je kršila radnu disciplinu poslije više upozorenja.
09.06.2023. u 19:22
get url
text
Terazije, Beograd

Vijest o otkazu dolazi u danu kad se u Beogradu organizira šesti u nizu masovnih građanskih protesta "Srbija protiv nasilja", potaknutih dvjema masovnim pucnjavama u kojima je ubijeno 18 učenika i mladih u jednoj beogradskoj školi i dva sela nadomak Beograda.

Prosvjednici vide odgovornost vlasti i prorežimskih medija za promicanje i toleriranje nasilja u politici, medijima i javnom prostoru, a današnji protest počeo je u centru Beograda u 18 sati, uz namjeru da se u povorci napravi prsten oko zgrade Vlade Srbije.

Tvitove objavljivane pod nadimkom Mila Sila, kako piše u službenoj dokumentaciji, oko dvije godine pratili su stručnjaci iz informatičke službe Direktorata.

Kritike Mile Sile na račun vlasti bile su, izgleda, preokupacija i nekih drugih službi, piše "Vreme", navodeći da joj je "baš tako" rekao i direktor Direktorata Slađan Velinov "koji je potpisao i uručio joj otkaz".

U rješenju o otkazu, u koje su novinari portala imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala nepodobna za rad u državnoj ustanovi. Oba tvita napisana su 3. juna i objavljena na profilu Mila Sila.

Sporni tvit

(FOTO: N1/Screenshot)

On je pokrenula sudski postupak protiv Direktorata sa zahtjevom da joj se poništi disciplinski prekršaj.

Reagirajući na pisanje medija, Direktorat je danas u saopćenju negirao da je rezlog otkaza bilo pitanje "ličnih stavova ili političke orijentacije bilo koga od zaposlenih", uz napomenu da je internim pravilnikom o radu predviđeno da "zaposlenici moraju postupati politički neutralno".

Direktorat tvrdi da IT služba tog državnog preduzeća 5. juna izvjestila direktora Srbatoma da je zaposlena M. S. "ponovila teže povrede radnih obaveza" zbog kojih joj je "već bila izrečena disciplinska mjera, uz upozorenje da će joj, ako to ponovi", dobiti otkaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.