open-navfaktor-logo
search
Zvanično iz Ministarstva
Srbija povukla odluku, Crna Gora kategorična: Ambasador Božović ostaje persona non grata
Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopćilo je u ponedjeljak crnogorsko ministarstvo.
30.11.2020. u 14:03
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozdravilo je odluku Beograda da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, ali je odlučilo ostati pri svojoj prvobitnoj odluci o protjerivanju srbijanskog ambasadora Vladimira Božovića.

- Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, s uzdržanošću prema zemlji domaćinu, čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala s različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagirale i različite međunarodne adrese.

Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama historije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj historiji - saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Podgorica je u subotu nepoželjnom osobom proglasila srbijanskog ambasadora Vladimira Božovića i od njega zatražila da napusti Crnu Goru, zamjerivši mu izjavu da odluka Podgoričke skupštine, koja je 1918. donijela odluku da se Crna Gora pripoji Srbiji, predstavlja "oslobođenje" i "slobodnu volju" crnogorskog naroda.

Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, a da je Božović svojom izjavom "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

Nekoliko sati nakon poteza crnogorskih vlasti Beograd je odgovorio recipročnom mjerom te je nepoželjnom osobom proglasio crnogorskog ambasadora u Beogradu. Međutim, dan kasnije srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da će Beograd jednostrano povući recipročnu odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore.

Tu odluku pozdravio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi te je pozvao Crnu Goru da učini isto.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odgovorilo je kako Varhelyi prije svog istupa "nije ušao u meritum stvari".

- Crna Gora je u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. To predstavlja ne samo stup evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelyi, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promoviramo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom na to da ne možemo tolerirati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji - stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.