open-navfaktor-logo
search
Konačna presuda
Srbija rehabilitovala četničkog vojvodu Kalabića: On i njegovi četnici klali su sve redom, od staraca do beba
Četnički vojvoda Nikola Kalabić, koji se smatra jednim od najvećih zločinaca tokom Drugog svjetskoga rata, odlukom Višeg suda u Valjevu u Srbiji rehabilitovan je i smatra se neosuđivanom osobom.
19.05.2023. u 16:58
get url
text

Sud je to odlučio još 2017, ali su zbog žalbe ponovo otvorili slučaj. Sad je presuda konačna čime je rehabilitovan. U presudi se između ostalog navodi da nije sarađivao sa nacističkim okupatorom u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

Sud je utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina nacističkog okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donesene od aprila do oktobra 1945. godine, koje se odnose na Kalabića, smatraju ništavnim. Ništavnim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine koji je Kalabića proglasio narodnim neprijateljem i oduzeo mu imovinu. 

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je prije deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka.

Kalabić je komandovao Gorskom gardom i bio je jedan od najbližih saradnika četničkog vojvode, zločinca Draže Mihailovića. Pod nadimkom Ras-Ras Kalabić je bio poznat po nevjerovatnoj okrutnosti koje se nije nimalo stidio. U pismu iz aprila 1944. godine je lično naredio klanje partizanskih simpatizera.

Srbijanski mediji prenosili su još 2017., nakon prve presude, zaprepaštenje Vladana Pantića, koji je potomak stradalih u pokolju u Vraniću, selu 30-ak kilometara od Beograda, za koji je odgovoran upravo Kalabić. On je rekao kako su četnici u to selo došli 20. decembra 1943. i tada ubili deset članova njegove porodice. Toga su dana u Vraniću Kalabićevi četnici ubili 67 civila.

Četnici su pokolje, u kojima je učestvovao i sam Kalabić, počinili u 14 kuća u selu čiji se pojedine članove sumnjičilo za održavanje veze s partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petero koji su slučajno preživjeli. Prema njegovim riječima 10-15 četnika je u večernjim satima došlo u kuću njegovih predaka. Poklali su sve u kući "počevši od 87-godišnjeg djeda pa do jednogodišnje bebe u kolijevci".

Nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, Kalabić se skrivao u ruralnim krajevima Srbije sve dok ga partizanske vlasti nisu uhvatile krajem 1945. godine. Zvanične vlasti tadašnje Jugoslavije kasnije su govorile da je Kalabić otvoreno nudio saradnju u zamjenu za imunitet od krivične odgovornosti. Stav vlasti kaže da je Kalabić iskoristio svoja poznanstva kako bi namamio u klopku četničkog vođu Mihailovića.

Draža je uhapšen negdje u martu 1946. godine i tek nekoliko mjeseci kasnije je strijeljan. Kalabićeva sudbina ostala je nepoznata. Zvanični arhivi ne bilježe ni presudu ni datum smaknuća, a ni mjesto smaknuća. Informacije iz druge ili treće ruke govore da je Kalabić ubijen nekoliko mjeseci nakon Mihailovića, a zvanično je proglašen mrtvim tek 2011. u izvanparničnom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.