open-navfaktor-logo
search
Regija
Srbija, uz 222 novozaraženih i šestero umrlih, nastavila ublažavati mjere
Srbija nastavlja u utorak postupno ublažavanje mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom, uz ocjene stručnjaka da virus slabi i broj inficiranih pada na dnevnom nivou.
28.04.2020. u 18:41
get url
text

Uprkos tome, zemlja će biti u trodnevnom karantinu i za prvomajske praznike.

Najnovija statistika Kriznog štaba pokazuje da su od 5.446 testiranih na koronavirus za posljednja 24 sata pozitivne 222 osobe, a od ukupno 8.497 zaraženih preminulo je još šestero pacijenata, ukupno 168, što postotak smrtnosti drži ispod dva posto - na 1,98.

U nizu mjera koje se postupno ublažavaju već od danas se otvaraju parkovi i šetališta, gradski prijevoz počet će postupnim režimom rada 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. ma u Beogradu i Nišu, uz sve mjere zaštite i opreza koje, među ostalim podrazumijevaju, da u vozilima javnog gradskog prijevoza ne mogu biti uključeni rashladni uređaji zbog rizika od prijenosa virusa.

Od 4. maja bit će obnovljen međugradski autobusni i željeznički prijevoz, otvaraju se restorani i kafe barovi, a od 8. maja i trgovinski centri. Predviđeno je da će 11.maja biti otvoreni i vrtići, te dnevni boravci u školama, sve to uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera zaštite.

Ministarstvo obrazovanja objavilo je da se školska godina, nakon organizirane online nastave, praktički, završava krajem maja, te da se đaci neće vraćati u učionice, osim maturanata i studenata koji ispite neće moći polagati online.

Za 18. maj najavljeno je i otvaranje avionskog saobraćaja, ali će ta mjera biti usuglašena s odlukama na međunarodnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.