open-navfaktor-logo
search
Reciprocitet
Srbija uzvraća Crnoj Gori: Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog Montenegro airlinesa na beogradski aerodorom Nikola Tesla.
26.05.2020. u 21:26
get url
text

U obrazloženju ove odluke, u koju je Blic imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da otvori granice svoje zemlje za čak devet država, ali ne i za Srbiju.

U obrazloženju se napominje da je, nasuprot tome, Vlada Srbije donijela odluku da ukloni ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Srbiju.

Imajući ovo u vidu, u obrazloženju Direktorata se navodi da je princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avioprijevoza prema Pravilniku o izdavanju odobrenja stranom avioprijevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avioprijevoza sa Srbijom.

Blic navodi da je na beogradski aerodrom sletio jedan avion Montenegro airlinesa sa 115 studenata iz Crne Gore, a pošto odluka Direktorata važi od sutra, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.