Srbija zadovoljna posjetom Erdogana: Otvorena vrata za turske investitore

Objavljeno: 12.10.17 u 17:02

Posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji najznačajniji je privredno-diplomatski događaj ove jeseni, ocjenjuju u četvrtak beogradski mediji, dan nakon što je turski šef države završio svoj dvodnevni boravak u Srbiji. 

Erdogan i Vučić: Posjeta ocijenjena izuzetno uspješnom
Erdogan i Vučić: Posjeta ocijenjena izuzetno uspješnom

U prvi plan ističu se optimistične poruke predsjednika Srbije i Turske koje ukazuju na to da je "u odnosima dvije zemlje okrenuta nova stranica".

Erdogana i brojno izaslanstvo u kojem je bilo osam ministara, 10 zastupnika turskog parlamenta te više od 180 privrednika, Srbija je dočekala s velikim očekivanjima, a u zbrajanju prvih rezultata te posjete istaknuto je potpisivanje 16 međudržavnih sporazuma.

Vučić i Erdogan potpisali su Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za suradnju između Srbije i Turske, a ministri dviju vlada još 15 sporazuma, među kojima i dokument o slobodnoj trgovini. Srbija je ugovorila izvoz goveđeg mesa, suncokretovog ulja i niz drugih prehrambenih proizvoda u Tursku, ugovorena je rekonstrukcija zračne luke Lađevci kod Kraljeva, nekoliko lokalnih i magistralnih cesta na području Sandžaka, izgradnja vrtića u Novom Pazaru te rekonstrukcija dva turska hamama.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da privrednici diljem Srbije sad trebaju iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini kako bi se ostvario očekivani izvoz od 500 miliona eura.

- Sada su otvorena vrata za turske investitore. Trgovinska razmjena će ove godine biti blizu milijardu eura, a već imamo 14 posto povećanja, a dva i po puta više uvozimo nego što izvozimo. Naš izvoz će rasti i dostići 500 miliona - rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS), dodavši da je posjeta turskog predsjednika privrednicima važna zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su prvi put izbili na prvo mjesto po broju dolazaka.

Istaknuo je da su, među ostalim, "prednosti Srbije u geografskoj bliskosti i kulturološkoj sličnosti s Turskom" te da sada i dobri lični odnosi predsjednika Vučića i Erdogana otvaraju vrata privrednicima.

Beogradski mediji navode kako je Turska izabrala Srbiju "za ulaganja i zbog obostrane zarade, ali i zbog položaja" koji ima na Balkanu. Prema ocjenama zapadnih agencija, odnosi Beograda i Ankare "poboljšani su posljednjih godina nakon višedesetljetnog nepovjerenja" i dvije zemlje usmjerene su na jačanje uzajamne trgovine.

- Utjecaj Turske već je snažan među muslimanima u Bosni, Albaniji i na Kosovu, ali Srbija, većinski naseljena pravoslavnim kršćanima, mnogo je bliža Rusiji. Ipak, Beograd i Ankara, koje se žele pridružiti EU, frustrirane su slabim tempom napretka pa streme povećati trgovinsku suradnju - navodi Reuters.

Agencija AP istaknula je Erdoganov poziv da se "krvava prošlost Balkana zamijeni jedinstvom među brojnim državama u regiji" i poruku da "Turska i Srbija dijele zajednička stajališta".

- Osjećali smo se kao kod kuće tokom posjete Srbiji. Očuvat ćemo naše prijateljstvo - citirala je AP Erdogana, koji je u Srbiji dočekan uz najviše počasti.