open-navfaktor-logo
search
U iščekivanju stava
Srbijanski vrh još se nije očitovao o napadu, ukrajinski ambasador pozvao tamošnje medije da ne pišu laži
Srbijanski državni vrh još se nije očitovao o ruskom napadu na Ukrajinu, a predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak s ambasadorima država Kvinte i Evropske unije, dok su za rano poslijepodne zakazane sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i vlade, na kojoj će biti i predsjednik države.
24.02.2022. u 13:07
get url
text

Stajalište službenog Beograda očekuje se poslije vanredne sjednice vlade, sazvane za 15 sati, na koju je vlada pozvala predsjednika države da se obrati ministrima.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u četvrtak, uoči najavljenog očitovanja srbijanskog vodstva o ruskom napadu na Ukrajinu, da od vodstva Srbije očekuje podršku Ukrajini i pozvao pojedine srbijanske medije koji su objavili kako je Ukrajina napala Rusiju da pišu istinu, a ne laži, prenosi Hina.

- Očekujem da će predsjednik Srbije izraziti podršku Ukrajini - rekao je Aleksandrovič za N1, naglašavajući da vjeruje "u jaku izjavu podrške Ukrajini".

Mi poštujemo vojnu neutralnost i vanjsku politiku Srbije, ali u ovom okolnostima je teško da budete neutralni kad se krši međunarodno pravo, istaknuo je ukrajinski diplomata.

On je pozvao pojedine medije u Srbiji da ne pišu laži i pokažu više odgovornosti.

- Nažalost, neki mediji su objavili da je Ukrajina napala Rusiju. Molim vas da ne pišete laži - rekao je Aleksandrovič.

On je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika Srbije da je "80 posto medija" u Srbiji proruski nastrojeno.

Portali pojedinih medija u Beogradu napad Rusije na Ukrajinu nazivaju "specijalnom vojnom operacijom", citirajući ocjenu ruskog predsjednika.

Ukrajina će preživjeti, ali će ova situacija mnoge stvari iznijeti na vidjelo, poručio je ambasador Ukrajine u Beogradu.

Vučić je u srijedu poslije posjeta Madridu, a prije nego li je počeo ruski napad na Ukrajinu, najavio da će Srbija svoje stajalište o ukrajinskoj krizi saopćiti u idućih 48 sati, te da će ono biti "principijelno kao i do sada, utemeljeno na poštovanju međunarodnog prava". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.