open-navfaktor-logo
search
Ljekari u čudu
Srce joj je stalo osam puta u tri godine
U augustu 2017. godine Britanka Amy Metters (28) nije ništa osjećala od struka prema dolje, pa je završila u bolnici, gdje je doživjela prvi zastoj srca na kratko. Od tada joj se to dogodilo još sedam puta, a ljekari ne znaju zašto.
05.10.2020. u 22:22
get url
text

Kako prenosi Metro, prije deset godina Amy su ljekari dijagnosticirali sindrom posturalne tahikardije (PoTS), koji uzrokuje abnormalno povećanje brzine otkucaja srca nakon sjedenja ili stajanja.

Ovo stanje joj je izazvala ponovljena virusna infekcija, tonzilitis, koju je imala oko pet puta u nekoliko mjeseci.

Metters se često onesvijesti kad ustane, ali ljekari ne mogu pronaći vezu između toga i njenog srčanog zastoja.

Iako priznaje da je to zastrašujuće Amy želi biti pozitivna. Vodi blog o svom stanju u nadi da će pomoći drugima.

- Bila sam frizerka i od toga sam odustala kad je PoTS počeo jer sam cijelo vrijeme padala u nesvijest, to je bio glavni problem. Držala sam sve prilično dobro pod kontrolom. Kada sam bila stomatološka sestra na poslu sam podigla jako težak sto i povrijedila leđa, pa su me sedmicama boljela. Išla sam kod fizioterapeuta i kiropraktičara i dobila tablete protiv bolova. Onda odjednom jedne noći doslovno ništa nisam osjećala od struka prema dolje. Otišla sam u bolnicu i tada mi je srce prvi put stalo - ispričala je Amy kojoj je srce za vrijeme boravka u bolnici stalo još tri puta.

- Uopće nije bilo pravog odgovora. To nije vrsta simptoma PoTS-a. Ljekari mi nisu znali objasniti zašto mi se to događa - dodala je Metters.

Nakon oporavka, tri mjeseca kasnije, Amy je s grupom prijatelja otišla u Bristol na koncert. Na koncertu se odjednom počela osjećati loše. Sljedeće čega se sjeća je buđenje u kolima hitne pomoći.

Njeno srce je stalo peti put na tri i po minute. Nakon toga se vratila u Torquay, gdje je tada živjela, kako bi dobila dalju njegu u bolnici Torbay. Tu joj je srce stalo šesti put.
Amy se oporavila, a novi zastoj srca doživjela je u novembru 2019. dok je bila na poslu.

- Bila sam u bolnici sedam dana, ali sam bila veoma tvrdoglava pa sam se ponovo vratila na posao i doživjela još jedan zastoj. To je zastrašujuće, ali sam odlučila biti pozitivna - otkrila je Metters i dodala da joj je spavanje predstavljalo problem.

- Bojala sam se da se neću probuditi. Bilo mi je teško - priznala je Amy koja ima i psihološku pomoć za svoje stanje.

Metters je posjetila i specijaliste u Londonu, ali ni oni ne znaju odgovoriti na pitanje zašto doživljava zastoje srca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.