Kultno kino

Srđan Vuletić o prodaji Apola: Neka pogase sve, šta će ostati, kakva je to slika glavnog grada?

Objavljeno: 11.01.2019. u 18:52 Autor: M. Čustović

Odavno ne radi, ali lično smatram da je to obilježje grada jer je prvo kino izgrađeno u Sarajevu, istakla je Devleta Filipović

Poslovni objekat sa kino dvoranom Apolo, poslovna zgrada i zemljište ispod zgrade u centru Sarajeva, idu na prodaju. Prodaja će se izvršiti usmenim i javnim nadmetanjem na ročištu 30. januara u 12.30 sati, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Cijela nekretnina proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 18. marta 2015. godine i u vlasništvu je Forum d.d. Sarajevo koji je u stečaju.

Podsjetimo, kino Apolo prvo je sagrađeno kino u Sarajevu, a sagradio ga je građevinski poduzetnik Albert Metz 1912. godine u Mis Irbinoj ulici. Imalo je 410 mjesta i smatrano je jednim od najljepših kina u Evropi. Za vrijeme Jugoslavije prikazivalo je partizanske filmove zbog čega je bilo preimenovano u kino Partizan.

Srđan Vuletić

- Ništa nismo dobili gašenjem i rušenjem dosadašnjih kina. Nadam se da će kino Apolo postati ponovo kino i nadam se da postoji neki zakon da se to ne može prešaltati u nešto drugo. Ali znamo da je praksa drugačija. Žao mi je ako će postati neka prodavnica. Sva su ta mjesta bila kultna, i kino Arena, i kino Kumrovec. Šta će ostati? Neka pogase sve! Šta će ostati? Kakva je to slika glavnog grada neke države?- zapitao se poznati reditelj Srđan Vuletić.

Sarajevo je nekada imalo 12 kina, a danas Sarajlije, osim u multipleksu Cinema City, filmove mogu pogledati u kinu Meeting Point, Kriterionu, kino sali Općine Novi Grad, MMC Ilidža, te u Imperijalu, koji je postao multifunkcionalni prostor.

- Sarajevo je nekada bilo bogato kino dvoranama jer ljudi su rado išli u kino. Prvo kino u Sarajevu je kino Apolo koje se prije rata, do 1992. godine, zvalo kino Partizan. Također, do 92. egzistirala je Kinoteka, koja i sada funkcioniše, kino Romanija, a to je ustvari Imperijal koji je trenutno pretvoreno u neki, ne znam kako bih to nazvala, je li to kafana ili centar za druženje? Postojalo je kino Radnik koje je pretvoreno u prodavnicu CM. Kino Prvi maj koje je sada kino Bosna i gdje se sada održavaju kafanski događaji?! Postojalo je kino Sutjeska koje se nalazilo u okviru Crvenog krsta. To nije vraćeno u funkciju, kako i zašto ne znam, iako je zgrada popravljena. Bilo je i kino Dubrovnik koje je prebačeno u Cinema City. Postojalo je kino Arena koje je bilo u Novom Sarajevu, pa je to srušeno. Nešto je bilo planirano, ali se sve pobrkalo. Zatim kino Kumrovec koje je također srušeno, a nalazilo se na Čengić Vili. Kino Igman na Ilidži mislim da i sada ponekad funkcioniše. Kino Radničkog univerziteta Đuro Đaković- Templ, sada je to Bosanski kulturni centar BKC. Kino Tesla koje se transformisalo u kino Kriterion. Postojalo je ljetno kino Kolobara na Baščaršiji koje je sada ljetna bašta, i postojalo je ljetno kino u Alipašinoj, gdje imaju samo njegovi ostaci...- prisjetila se direktorica Kinoteke BiH, Devleta Filipović.

Devleta Filipović

Prodaju kina “Apolo“ smatra nepotrebnim činom, a objasnila je i zašto...

- Odavno to kino ne radi, ali lično smatram da je to obilježje grada jer je prvo kino izgrađeno u Sarajevu. Ovo što ću sada reći upućeno je na Gradsko vijeće, a to je da bi svaki grad bio sretan da zaštiti tako nešto jer je to spomenik kulture. Svako bi nastojao da zaštiti tu autentičnu varijantu. Bila bi sretna da se sačuva i ostane - poručila je Filipović.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije