open-navfaktor-logo
search
Neredi
Šri Lanka: Nakon masovnih protesta predsjednik najavio da 13. jula podnosi ostavku
Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa podnijeće ostavku 13. jula, objavio je u subotu predsjedavajući parlamenta Mahinda Yapa Abeywardena.
09.07.2022. u 22:03
get url
text

Abeywardena je rekao da ga je predsjednik Rajapaksa obavijestio da će se povući u srijedu, prenosi lokalni "NewsFirst".

Istakao je da je vrlo važno da cijela država ostane u miru kako bi se obavila mirna tranzicija vlasti.

Rajapaksina odluka uslijedila je nekoliko sati nakon što su demonstranti probili policijske barikade i ušli u njegovu rezidenciju u glavnom gradu Kolombu.

Ranije je premijer Ranil Wickremesinghe sazvao hitan sastanak lidera političkih stranaka zbog rastućeg nezadovoljstva građana zbog vladinog načina upravljanja ekonomskom krizom.

Ova ostrvska država od 22 miliona stanovnika nije platila sav vanjski dug zbog nedostatka deviza. Vlada trenutno pregovara o paketu pomoći sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Nekoliko sati nakon što je premijer Wickremesinghe izjavio da je spreman podnijeti ostavku u jeku protesta, demonstranti su ušli u rezidenciju premijera i zapalili zgradu.

Hiljade demonstranata, koji su nosili crne zastave, stigli su iz svih dijelova države u glavni grad Colombo.

Šri Lanka je poprište duboke ekonomske krize, a hiljade demonstranata izašle su na ulice Kolomba.

Demonstranti su ranije tokom dana probili barikade i ušli u kompleks u kojem se nalazi ured i rezidencija predsjednika Šri Lanke. Snage sigurnosti su pucale u zrak u pokušaju da rastjeraju demonstrante. Azijski mediji javljaju da je predsjednik Rajapaksa napustio rezidenciju i da je zbrinut na sigurno.

Protesti u Šri Lanki počeli su u martu kada su uvedene 13-satne dnevne redukcije struje. U dosadašnjim neredima na protestima poginulo je osam, a povrijeđeno najmanje 250 ljudi. Demonstranti zahtijevaju ostavke predsjednika i premijera.


Šri Lanka je pogođena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, lijekova i plina do toalet papira i šibica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.