open-navfaktor-logo
search
Dodik na RTS-u
"Srpski narod je greškom stavljen u BiH"
RS ima sve elemente državnosti - rekao je Dodik
07.09.2018. u 08:16
get url
text

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je sinoć gostujući u emisiji "Oko specijal" RTS-a da je najznačajniji nacionalni cilj RS-a "integracija srpskog naroda".

- Republika Srpska ima sve elemente državnosti. Mi možemo da vratimo i nadležnosti koje su nam oduzeli visoki predstavnici - kazao je Dodik.

Dodao je da je "srpski narod greškom stavljen u BiH".

- Stavljeni smo u BiH da bismo tamo tražili model zajedničkog života koji  nismo našli - rekao je Dodik.

On je nekoliko puta izrazio namjeru da se RS integriše sa Srbijom. Dodik smatra kako bi to bilo najbolje rješenje s obzirom da, kako je kazao, "Srbi i muslimani nikad nisu mogli živjeti zajedno".

- Svijet je pogriješio kada je koncipirao države bivše Jugoslavije. Greška je što je pristao na granice postavljene u Titovoj Jugoslaviji - rekao je Dodik i dodao da postoji paralelizam kada je riječ o Kosovu i o RS-u.

Govoreći o mogućoj korekciji granica na Balkanu koja se u posljednje vrijeme sve više spominje, predsjednik RS-a kazao je da sve što dvije strane dogovore, međunarodna zajednica treba da uvaži.

- Mi to ne treba da krijemo i drago nam je što je ministar Dačić upravo na taj način definisao. To je i sasvim logično jer se u RS-u nalazi preko milion i 100 hiljada Srba, plus 80 do 90 hiljada u Federaciji BiH. Ipak, bitno je i da je nacionalno pitanje Srbije Kosovo i važno je da se napravi ta vrsta gradacije - rekao je Dodik.

Na pitanje o američkim sankcijama, Dodik je rekao da ih je dobio u "čudnim okolnostima" i da je to bilo u vrijeme Obamine administracije.

- Neki Trampovi ljudi su mi prije nego što su bili izbori u Americi rekli da bi Trampov izbor bio dobar za nas. Tako sam ja i pozvao Srbe da ga podrže i 95 odsto Srba je glasalo za njega. Ja ću ga opet podržati kada se bude kandidovao za drugi mandat - ustvrdio je Dodik.

Govoreći o posjeti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Banjoj Luci 17. septembra, Dodik je izjavio da će ta posjeta predstavljati "veliki i radostan dan za Republiku Srpsku".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.