open-navfaktor-logo
search
Pravo bogatstvo
Srušen rekord: Koliko je Dinamo ove sezone zaradio od Lige prvaka
Uprkos eliminaciji u redovima hrvatskog prvaka mogu biti zadovoljni j
11.12.2019. u 22:18
get url
text

Fudbaleri Dinama ispali su iz Evrope nakon što su večeras na Maksimiru poraženi od Manchester Cityja sa 1:4.

Prije utakmice Modri su se nadali da mogu do osmine finala, ali su na kraju ostali i bez Evropske lige, nakon što je Atalanta u gostima savladala Šahtar (3:1).

Uprkos eliminaciji u redovima hrvatskog prvaka mogu biti zadovoljni jer im je ova sezona u evropskoj eliti donijela rekordnu zaradu u historiji.

Dinamo je i prije prvog kola i utakmice s Atalantom (4:0) uspio zaraditi najmanje 25 miliona eura, piše Index. Plasman u grupu Lige prvaka donosi 15,25 miliona eura, a UEFA od prošle godine dijeli i više od 500 miliona eura klubovima koji se plasiraju u Ligu prvaka na osnovi njihova uspjeha u posljednjih deset godina.

Dinamo ima sedmi najslabiji koeficijent pa će i zbog toga dobiti dodatnih 7,7 miliona eura. Na Maksimir će i milijun, dva od marketinških prava, te solidna zarada od ulaznica zahvaljujući rasprodanom stadionu na svim utakmicama grupne faze.

Pobjeda protiv Atalante na startu takmičenja donijela je Modrima 2,7 miliona eura, koliko UEFA daje klubovima koji u grupnoj fazi stignu do tri boda, dok je u remijima sa Šahtarom u 3. i 4. kolu zaradio 1,8 miliona eura.

U konačnici cifra će preći 40 miliona eura, što je više nego dobra zarada, posebno za klubove sa ovih prostora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.