Srušio se dio zgrade bivšeg DTV "Partizan", srušene i nade Tuzlaka

Objavljeno: 21.04.17 u 17:02

Dio zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje "Partizan" u tuzlanskom naselju Kreka srušio se danas usljed dotrajalosti.

Ruševina Društva za tjelesno vaspitanje  FOTO: FENA
Ruševina Društva za tjelesno vaspitanje FOTO: FENA

Po riječima mještana, prava je sreća da niko nije nastradao, jer se srušio dio objekta uz prometnu cestu kojom svakodnevno prolazi veliki broj građana i učenika.

Zgrada koja je izgrađena u vrijeme Austrougarske monarhije bila je epicentar sportskog i društvenog života ovog dijela Tuzle. Objekt je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je naredbom Sekretarijata za narodnu odbranu općine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći.

Iako je po prestanku ratnih dejstava, i nakon napuštanja privremenih korisnika, zgrada u skladu sa spomenutom naredbom trebala biti obnovljena i vraćena mještanima Kreke, to nikada nije urađeno.

Prije dvije godine Udruženje građana "Kreka", koje neprekidno djeluje 40 godina, tražilo je i od Općinskog vijeća Tuzla dobilo jednoglasnu podršku za inicijativu o adaptaciji zgrade i pretvaranju u muzej, dom za sport i društvene aktivnosti, ambulantu i druge sadržaje, ali u praksi se nije uradilo ništa.

Stručnjaci tvrde da je zgrada vrijedan objekt iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa i to nulte kategorije, ali to do onih koji odlučuju o ulaganju novca nije došlo.

DTV "Partizan" Kreka u prijeratnom razdoblju dobitnik je najviših priznanja bivše Jugoslavije za razvoj i afirmaciju fizičke kulture i sporta i kotiralo je kao jedno od najmasovnijih. Odavdje su potekli brojni bh. vrhunski gimnastičari, košarkaši, rukometaši, atletičari, stonoteniseri i drugi sportisti i reprezentativci.

Unatoč svemu, apeli stanovnika Kreke da se dom renovira i vrati građanima na korišćenje nisu urodili plodom, a današnjim rušenjem potpuno je dovedena u pitanje njihova želja da ponovo imaju na raspolaganje kompleks sportskih terena i zgradu za društvene potrebe.

Mnogi Tuzlaci vijest o rušenju zgrade dočekali su sa žaljenjem i nostalgijom, a stariji Krečani plačući su razgledali ruševinu.