Šta će se desiti nakon što je Sud dozvolio bankama da preuzmu dionice Kiseljaka?

Objavljeno: 17.10.17 u 16:48 Autor: A. Šarenkapa

Odluka suda u Kiseljaku kojom je Sberbank Zagreb i Sberbank Ljubljana omogućava da preuzmu dionice u Sarajevskom kiseljaku, koje su trenutno u vlasništvu kompanije Jamnica, u iznosu od po 64,6 miliona KM, na ime izmirenja potraživanja kojeg su ove banke imale od koncerna Agrokor, otvorila je brojna pitanja.

 

Najvažnije je kako će se ova odluka i preuzimanje vlasništva odraziti na poslovanje Sarajevskog kiseljaka, kao i na radnike ove domaće firme. Također, otvoreno je pitanje budućeg poslovanja Konzuma, s obzirom da je već ranije dogovoreno kako će Sarajevski kiseljak, kao i Ledo iz Čitluka, svoje potraživanje od Konzuma pretvoriti u vlasništvo nad ovom trgovačkom firmom. Na taj način, smanjujući pritisak prema Konzumu, trebala se omogućiti lakša isplata dugovanja prema bh. dobavljačima.

Osim toga, spomenute dvije banke su već pokrenule slične sudske postupke i za preuzimanje dionica nad još tri Agrokorove firme u BiH i to u Kozumu, Ambalažnom servisu i Boreasu. Postaje očigledno da će zbog izdavanja mjenica kao garancija za zaduženja koja je uzimao Agrokor, te zbog zakona "Lex Agrokor" koji je donesen u Hrvatskoj, bh. firme plaćati Agrokorove dugove. Naime, "Lex Agrokorom" je onemogućeno da banke na ovaj način namiruju svoja potraživanja u Hrvatskoj i zato one to čine pokrećući tužbe u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Zbog svega toga kontaktirali smo federalnog premijera Fadila Novalića i od njega zatražili komentar cijele ove situacije, s obzirom da je i do sada bio aktivno uključen u problem funkcionisanja Agrokorovih firmi u BiH, po izbijanju krize u koju je upao ovaj koncern.

- Vlada FBiH od samog početka posmatra situaciju nastalu nakon krize u Agrokoru. U više navrata smo komunicirali sa predstavnicima firmi-kćerki tako da smo upućeni u sva zbivanja unutar njih. Nadamo se da će banke koje su preuzele dionce Sarajevskog kiseljaka što prije odlučiti o njihovoj daljoj sudbini. Veoma je bitno da se ovo pitanje riješi u što kraćem roku, da se ne stvara nepotrebna nesigurnost prije svega među radnicima ovog preduzeća. Svakako Vlada će nastaviti da prati situaciju, a na sve eventualne promjene ćemo blagovremeno reagovati – izjavio je Novalić za Faktor.

Da li će i u kojoj mjeri ovo preuzimanje valsništva izazvati poremećaje u poslovanju Konzuma i drugih Agrokorovih firmi u BiH, te kako bi to moglo uticati na naplatu potraživanja koja imaju bh. dobavljači, razgovarali smo i sa potpredsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Brunom Bojićem. Tim prije što je realno za očekivati da banke neće zadržavati zaplijenjene dionice, nego će ih pokušati što prije prodati kako bi došle do svog novca.

- Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči je da li će biti ispoštovan dosadašnji dogovor koji je postignut sa Konzumom i drugim Agrokorovim firmamam u BiH, te sa izvanradnim upravnikom za Agrokor Antom Ramljakom. Taj odgovor se odnosi na isplatu dugovanja prema dobavljačima, te na dokapitalizaciju Konzuma u vrijednosti od 30 miliona maraka, kojima bi se trebao isplatiti dio tog duga. Ako to bude ispoštovano, onda je svejedno ko će biti vlasnik Sarajevskog Kiseljaka, odnosno da li je to Jamnica, Sberbank, neki investicioni fond ili neko četvrti ko bi mogao kupiti te dionice. Međutim, ako novi vlasnik dionica ne bude poštovao taj dogovor, onda bi moglo doći i do krize u BiH u vezi sa poslovanjem Agrokorovih firmi – pojasnio je Bojić.

On smatra kako bi uskoro trebali biti poznati odgovori na sva ova pitanja.

- Uskoro, za nekoliko sedmica, Ante Ramljak bi trebao ponovo doći u BiH i tada ćemo razgovarati o ovoj temi i vidjeti koji će biti naredni koraci u vezi sa poslovanjem Konzuma i izmirenjem duga prema domaćim dobavljačima – dodao je Bojić.

Vrijedi napomenuti da su iz Jamnice već najavili žalbu na ovakvu presudu suda u Kiseljaku.