open-navfaktor-logo
search
Tranša od 20 miliona KM
Šta će se u ovoj godini uraditi na obnovi vodovodne mreže u Sarajevu
Stanje vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo još nije zadovoljavajuće, voda curi na mnogim mjestima, ali stanje se popravlja jer je potrošena prva tranša kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedna 20 miliona maraka.
30.05.2021. u 20:11
get url
text

Zahvaljujući kreditu EBRD-a u iznosu od 50 miliona maraka, koji će se namjenski trošiti u tri tranše, Sarajevo više nema redukcije vode, koja je izazvala teški revolt građana 2017. godine.

Međutim, radovi koji su ugovoreni za prvu tranšu kredita od 20 miliona maraka još traju, potvrdila nam je Aida Pendek, v. d. direktorice Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.

- U toku su radovi na realizaciji kredita iz prve tranše. Do sada je urađena rekonstrukcija PS Bačevo i PS Centar. Na ovim lokacijama zamijenjeni su pumpni agregati i elektro-energetski sistem. Izgrađene su i puštene u rad tri nove trafostanice. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji PS Alipašin most gdje je rekonstruisan pravac pumpanja za rezervoar Buća potok I, dok je u toku rekonstrukcija za pravce rezervoar Kobilja glava i PS Centar. Izgrađena su tri mjerna šahta, a 22 mjerna šahta su u izgradnji, nakon završetka ovih radova formirat će se nove DMA zone koje će pružiti bolju kontrolu vodovodnog sistema – kaže Pendek.

V. d. direktorice Vodovoda i kanalizacije ističe da je rekonstruisano i uvezano u sistem oko 6.500 metara distributivne mreže i rekonstruisano više od 200 kućnih priključaka na lokalitetima Dumače, Lepenička, Hasana Bibera i Bulevar Mimara Sinana. Uz to uvezano je u sistem 1.200 metara potisnog cjevovoda profila DN 500 mm na dionici Veterinarski fakultet - TC Šentada i na dionici od Kubusa do Američke ambasade. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji potisnog cjevovoda od PS Alipašin most do Veterinarskog fakulteta i rekonstrukciji distributivnih cjevovoda na lokacijama Trg Solidarnosti, te priprema radova za početak radova na lokalitetu Jukićeve i Mustafe Behmena.

Radovi koji će se finansirati iz druge tranše kredita EBRD-a nisu još počeli.

- Na realizaciju druge tranše u 2021. godini potrošit će se 20 miliona maraka kreditnih sredstava EBRD-a i oko devet miliona maraka grant sredstava. Radit će se na poboljšanju energetske efikasnosti izvorišta Sarajevsko polje i rekonstrukciju PS Hrasno. Uz to će se izvoditi i radovi na rekonstrukciji cjevovoda u zonama vodosnabdijevanja rezervoara Skenderije i rezervoara Bjelave, ali i drugim lokalitetima gdje vodovodna mreža ima značajne gubitke – zaključuje Aida Pendek.

Treća i posljednja tranša kredita EBRD-a koja iznosi oko 10 miliona maraka potrošit će se na obnovu vodovodne mreže 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.