open-navfaktor-logo
search
Put u Brest
Šta čeka Sarajevo: Maradona je bivši predsjednik Dinama, na stadion dolazio oklopnim vozilom
FK Sarajevo će utakmicu drugog pretkola Lige prvaka odigrati u srijedu protiv bjeloruskog Dinamo Bresta.
24.08.2020. u 21:06
get url
text

Riječ je o klubu osnovanom 1960. godine, a koji je prvu i jedinu titulu prvaka Bjelorusije osvojio 2019. godine. Dinamo Brest je stizao do tri naslova prvaka bjeloruskog Kupa (2007., 2017. i 2018. godine).

Tim iz Bresta je tokom 60 godina postojanja mijenjao ime pet puta. Klub je utemeljen kao Spartak Brest, a 1972. godine mijenja ime u Bug Brest (po rijeci Bug). Šest godina kasnije ekipa dobiija sadašnji naziv koji je zadržan sve do 2012. godine. Tada je uslijedila nova promjena u FC Brest, da bi od 2013. klub ponovo nosio ime Dinamo.

Dinamo je u prvom pretkolu Lige prvaka eliminirao kazahstansku Astanu, slavivši na svom terenu pobjedu rezultatom 6:3. S obzirom na to da su prvi put u kvalifikacijama za elitno takmičenje, ovo im je historijski uspjeh. Bjeloruski predstavnik je ranije sudjelovao u kvalifikacijama za Evropsku ligu, a u sezoni 2018/19. stigao je do trećeg pretkola, što je trenutno najveći uspjeh, koji im je zagarantovan i ove sezone.

Brest je grad koji broji oko 350.000 stanovnika i nalazi se na granici sa Poljskom.

Dinamo svoje utakmice igra na višenamjenskom stadionu kapaciteta 10.000 navijača. Jedan je od rijetkih stadiona u Bjelorusiji na kojem se mogu igrati mečevi grupne i nokaut faze evropskih klupskih takmičenja.

Zanimljivo je i to da je u maju 2018. objelodanjeno da će predsjednik tima iz Bresta biti slavni Diego Armando Maradona. Tada je rečeno da će Maradona biti zadužen za strateški razvoj tima, a dogovorena je trogodišnja saradnja.

Nadali su se u Brestu da će prisustvo Maradone u klubu na stadion privlačiti publiku iz cijelog svijeta.

Legendarni Argentinac je posjetio grad Brest u julu 2018. godine. Na aerodromu mu je priređen sjajan doček, a gradom i stadionom je paradirao u oklopnom vozilu. Dva mjeseca kasnije preuzeo je trenerski posao u Meksiku.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Muchas gracias @dynamobrest

Objavu dijeli Diego Maradona (@maradona)

Kada se Dinamo okitio titulom prvaka Bjelorusije, Maradona je na društvenim mrežama uputio čestitku na ruskom jeziku.

Utakmica Dinamo Brest - Sarajevo igra se u srijedu od 20 sati. Duelu u Bjelorusiji neće prisustvovati navijači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.