open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Šta čeka Zmajeve: Pet utakmica do sredine novembra, naredne dvije mogle bi biti presudne
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon tri odigrane utakmice u grupi D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo zauzimaju pretposljednje mjesto na tabeli sa dva boda na kontu.
02.09.2021. u 12:09
get url
text

Zmajevi su u srijedu u Strazburu otkinuli bod Francuskoj (1:1), lideru i apsolutnom favoritu grupe.

BiH je definitivno odigrala najbolji meč u kvalifikacijama, pametnom, disciplinovanom i taktički skoro savršenom igrom otupila skoro sve oštrice Francuzima, a najveće zvijezde tima Mbappe, Benzema, Pogba..., skoro da se nisu vidjeli na terenu.

Zmajevi su jedina selekcija u grupi koja je odigrala oba meča s Francuskom. U borbi za plasman na Mundijal u Kataru bh. tim igra još pet susreta.

Kvalifikacije će biti okončane do 16. novembra. Izabranici Ivayla Peteva naredna dva meča igraju s Kazahstanom. Upravo bi ti dueli mogli biti ključni u borbi za prve dvije pozicije. Kazahstanci su svakako "nagazna mina" grupe D, a protiv njih već se dva puta okliznula Ukrajina.

Već 7. septembra bh. tim dočekat će Kazahstan na Bilinom polju, a onda 9. oktobra slijedi sudar s istim timom na gostujućem terenu.

BiH 12. oktobra gostuje kod Ukrajine, a dva posljednja meča kvalifikacija naš nacionalni tim igrat će na domaćem travnjaku. Prvo protiv Finske (13. novembar), a zatim protiv Ukrajine (16. novembar).

Francuska je lider grupe sa osam bodova iz četiri meča, a Ukrajina je četiri puta remizirala i ima četiri boda. Vrijedi istaknuti da su Ukrajinci dva puta igrali s Kazahstanom. Finska, Bosna i Hercegovina i Kazahstan imaju po dva boda. BiH i Kazahstan odigrali su po tri utakmice, a Finska dvije.

Na Svjetsko prvenstvo iz Evrope plasirat će se 13 reprezentacija, odnosno pobjednici deset kvalifikacionih grupa i tri nacionalna tima iz baraža. U play-offu nastupit će 10 drugoplasiranih iz kvalifikacionih grupa te tri najbolja pobjednika iz grupa prema rangu takmičenja posljednje sezone UEFA Lige nacija (reprezentacije koje kroz kvalifikacije ne izbore nastup na SP-u ili ne budu u doigravanju).

Raspored kvalifikacija:

4. septembar: Finska - Kazahstan, Ukrajina - Francuska

7. septembar: BiH - Kazahstan, Francuska - Finska

9. oktobar: Kazahstan - BiH, Finska - Ukrajina

12. oktobar: Kazahstan - Finska, Ukrajina - BiH

13. novembar: BiH - Finska, Francuska - Kazahstan

16. novembar: Finska - Francuska, BiH - Ukrajina

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.