open-navfaktor-logo
search
Odmah reagirao
Šta Dodika "žulja" u Komšićevom obraćanju Vijeću Evrope: Zbunjuje evropsku i svjetsku javnost
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, istakao je da obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nije usaglašeno na Predsjedništvu BiH i ono ne odražava stav Bosne i Hercegovine, već "lični politički stav čovjeka koji je uzurpirao i mjesto na kojem se nalazi".
26.01.2022. u 12:39
get url
text

Na pitanje Srne da prokomentiraju Komšićevo obraćanje parlamentu Vijeća Evrope, Dodik je naglasio da ono sadrži niz neistina, paušalnih ocjena i netačnih kvalifikacija, te da je u funkciji zbunjivanja evropske i svjetske javnosti.

- Sam Dejtonski sporazum je rat u BiH okvalifikovao kao tragičan sukob, a Komšić je zaboravio da pomene da su sve anekse sporazuma potpisale i Republika Srpska i FBiH. Konstitutivnost naroda, protiv koje se Komšić konstantno zalaže, dio je Ustava BiH i tako će ostati sve dok se u BiH ne dogovorimo drugačije - rekao je Dodik.

On je ocijenio da "ovakvi izleti člana Predsjedništva, kojima je Komšić sklon, dodatno urušavaju i Ustav BiH, ali i povjerenje koje je na minimumu u proteklih 26 godina".

VEZANI TEKST - Komšić pred Vijećem Evrope: Konstitutivnost i domovi naroda alati su za korupciju i nejednakost građana

Komšić je jučer u svom obraćanju na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope potcrtao da su konstitutivnost i domovi naroda alati za korupciju i nejednakost građana.

Istakao je da su ratne aktivnosti u BiH dovele do nezapamćenih strahota koje su eskalirale čak i do genocida.

U tim presudama suda u Haagu utvrđeno je postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata, u kojima su sudjelovali pojedinci i grupe iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz susjednih zemalja, kojima je cilj bilo uspostavljanje etnički čistih teritorija, kako bi tako očišćene teritorije pripojili tim susjednim zemljama - kazao je Komšić.

Podsjetio je da je rat okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Njega su potpisale Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija (čiji je pravni slijednik današnja Srbija), odnosno kako to međunarodno pravo jasno kaže – mirovni sporazum u pravilu potpisuju učesnici u ratu. Time se otklanja svaka dilema da je u Bosni i Hercegovini bio građanski rat jer se radilo o međudržavnom oružanom sukobu, kako je to, između ostalog, utvrdio Međunarodni sud iz Haga u više svojih presuda - naveo je Komšić.

Istakao je kako "povod za držanje Bosne i Hercegovine u stanju krize nalazi se u tome što neko neće da prihvati presude Međunarodnog suda iz Haga u kojima je utvrđen zločin genocida".

- Zamislite ovom prilikom, šta bi nepoštivanje odluka bilo kojeg suda značilo u vašim zemljama? Nesumnjivo krivičnu odgovornost onih koji ne poštuju presude sudova - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.