open-navfaktor-logo
search
Ključna pitanja
Šta donosi novi statut Mostara: Izjednačena vrijednost glasa
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar Slaven Zeljko rekao je da je danas potpisani sporazum o Mostaru početak otklanjanja diskriminacije u Izbornom zakonu BiH. 
17.06.2020. u 19:09
get url
text

Građani Mostara uskoro bi trebali glasati na lokalnim izborima, kao i građani ostalih gradova i općina u BiH.

- Grad konačno uskoro može početi funkcionisati kao normalna jedinica lokalne samouprave. Došli smo do kompromisnog rješenja. On je kopjia starog Statuta, sa šest gradskih područja, šest listi i jednom zajedničkom gradskom listom. Razlika je što je u novom izjednačena vrijednost glasa svih birača. To je ustvari takozvani model B iz pregovora iz 2018. godine - rekao je Zeljko.

Njegov kolega iz SDA Salem Marić podsjetio da su se predstavnici međunarodne zajednice obavezali pratiti implementaciju sporazuma te da je za SDA važna i buduća mjesna samouprava koja je dogovorena.

- Riješena su ključna pitanja. Nadam se da će prijedlog proći i u Parlamentu BiH. On je uglavnom baziran na starim prijedlozima. Ovaj Statut garantuje jednakost. Također, kada govorimo o budućim nadležnostima predsjedavajućeg Gradskog vijeća, mogu reći da nije istinita spekulacija o navodnih dva miliona maraka. U njemu se ne spominje nikakav iznos - rekao je Marić.

Prijedlog će se u Parlamentu BiH naći u narednih 15 dana.

Današnji kratki sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZ-a BiH i SDA, rezultirao je sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar. Potpisali su ga stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA, Slaven Zeljko i Salem Marić.

Čović je u izjavi za medije zahvalio svim učesnicima u pregovorima, prije svega, predsjednicima gradskih organizacija HDZ-a i SDA, dodajući da je stvoren ambijent za izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.