Šta im je sve obećao: Vučić smatra da Zapad želi slabljenje Vlade Srbije

Objavljeno: 10.08.17 u 10:37

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji "sjever-jug" na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina riješili smo 80 posto naših političkih problema, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenose Večernje novosti.

Vučić: Prazna obećanja niko ne voli
Vučić: Prazna obećanja niko ne voli

- Ostaje nam još bitan odnos sa Bošnjacima. Sve ostalo ćemo držati pod kontrolom - rekao je Vučić za TV Pink, objašnjavajući zašto smatra izuzetno važnim unutrašnji dijalog o Kosovu na koji je pozvao najširi krug aktera društvenog i političkog života u Srbiji.

Vučić nije želio da komentira tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je vojna operacija "Oluja" morala da se dogodi da bi se, kako je rekao, "spriječila nova Srebrenica".

Istakao je kako nimalo nije uplašen time što je Hrvatska u Evropskoj uniji i što mogu da izgovaraju takve stvari.

- Ali mudrije je da šutim. Mislim da je to tvrdnja na koju je bolje ostati nijem. Bolje je biti gospodar svoje neizgovorene riječi, nego sluga teških izgovorenih riječi - poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik drži kako mnoge zapadne zemlje žele slabljenje snage i pozicije Vlade Srbije i slabljenje njegovog autoriteta kao predsjednika države "zato što bi tada drugima bilo lakše i kako bi Srbija bila laka moneta za potkusurivanje". To se, rekao je, može vidjeti iz izjava raznih predstavnika administracija zapadnih zemalja.

- Oni znaju da neki ne mogu da pobijede, jasno im je. I ne žele oni ne znam čiju pobjedu, već žele slabljenje Vlade Srbije, slabljenje mog ličnog autoriteta kao predsjednika, zato što bi tada drugima bilo lakše - rekao je Vučić.

Poručio je kako se njegova politika, koju nastavlja da vodi, može sabrati u tri ključne riječi - nezavisna, stabilna i ekonomski jaka Srbija.

- Moje su tri ključne poruke: Srbija će čuvati svoju nezavisnost, svoju vojnu neutralnost i svoju suverenost u odlučivanju. Srbija će čuvati mir i stabilnost, razgovarati sa svima u regiji - da imamo mir i da imamo zagarantiranu budućnost za našu zemlju. Srbija će nastaviti da privlači investitore (...). Uvjeren sam da će ekonomske prilike u Srbiji biti sve bolje i bolje, što će vidjeti ljudi krajem godine u povećanju plaća i penzija - zaključio je Vučić.