navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dileme

Šta je bolji izbor za pečena jela, staklena ili metalna posuda?

Ako planirate kupovinu novih posuda za pečenje, vjerojatno ih birate jer znate koji materijal najbolje odgovara za pečenje brownieja, limun šnita ili biskvita za tortu.

Objavljeno: 23.01.2021. u 14:44
get url
text
Staklena posuda, pečenje u rerni

Neki pritom koriste staklene, keramičke, metalne ili silikonske kalupe. No najbolji slastičari su jednoglasni i svi se oslanjaju na metal. Taj materijal je lagan, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomjernije ispečenu hranu, piše BonAppetit.

Stakleno posuđe za pečenje teže je recimo od aluminijskog i skuplje. Staklo se sporo zagrijava, a kad se zagrije, dugo zadržava temperaturu. To može rezultirati nejednako ispečenim dijelovima jela, pa dok se sredina ispekla, rubovi su prepečeni, tamni i suhi. Neki kuhari preporučuju smanjiti temperaturu za 25 stupeni Celzijevih u odnosu na preporučenu u receptu kako biste izbjegli ovaj rezultat. No to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.

Aluminijske posude su izvrsne za torte, pločice i pite, ali i za hljeb te rolade. Metal se zagrijava brže od stakla i omogućuje brže dizanje tijesta, pospješuje njegovu hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje rubova. No što god pekli, imajte na umu da je svaki metalni pekač najbolji pekač.