Neki pritom koriste staklene, keramičke, metalne ili silikonske kalupe. No najbolji slastičari su jednoglasni i svi se oslanjaju na metal. Taj materijal je lagan, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomjernije ispečenu hranu, piše BonAppetit.
Stakleno posuđe za pečenje teže je recimo od aluminijskog i skuplje. Staklo se sporo zagrijava, a kad se zagrije, dugo zadržava temperaturu. To može rezultirati nejednako ispečenim dijelovima jela, pa dok se sredina ispekla, rubovi su prepečeni, tamni i suhi. Neki kuhari preporučuju smanjiti temperaturu za 25 stupeni Celzijevih u odnosu na preporučenu u receptu kako biste izbjegli ovaj rezultat. No to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.
Aluminijske posude su izvrsne za torte, pločice i pite, ali i za hljeb te rolade. Metal se zagrijava brže od stakla i omogućuje brže dizanje tijesta, pospješuje njegovu hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje rubova. No što god pekli, imajte na umu da je svaki metalni pekač najbolji pekač.