Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je danas u Banjoj Luci, komentarišući nedolazak ministra vanjskih poslova Kosova Behdžeta Pacolija na neformalni sastanak ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), da predstavnici Kosova na ovakvim skupovima učestvuju u skladu sa dogovorom koji je postignut sa Beogradom.

- Jedan broj medija je za potrebe kampanje pokušao da spinuje i meni napravi štetu. Reći ću nešto, a ako me bilo ko demantuje, podnijet ću ostavku. Beograd i Priština imaju sporazum o regionalnoj zastupljenosti i učestvovanju na regionalnim događajima. Na osnovu toga je 2014. godine na samitu SEECP-a u Bukureštu donesena odluka da Kosovo učestvuje dok je takav status. Za učešće Kosova u okviru SEECP-a, glasali su ljudi iz SNSD-a, pogledajte ko je tada sjedio u Vijeću ministara BiH - rekao je Crnadak.

On je podvukao da na ovakvim skupovima ne postoji mogućnost selektivnog pozivanja.

- To što se Dodiku ne sviđa što pravimo veliki događaj, gdje nema njega - ne mogu mu pomoći. Čuli ste Pacolija da je to njegov veliki drugar i da se druže od 2002. godine. Pitanje je šta je još Dodik nudio Pacoliju ili Keljmendiju, kao što je Pacoliju nudio Rafineriju u Bosanskom Brodu – istakao je Crnadak.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić također je danas ranije izjavio da nije nezadovoljan što šef diplomatije Kosova Behdžet Pacoli nije došao u Banju Luku na neformalni sastanak ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP). On je rekao da zemlja domaćin ima obavezu da pozove sve koji su članovi CEECP-a, podsjetivši da je Priština od 2014. godine članica ovog procesa uz saglasnost svih.

- Mislim da su dva poznanika, predsjednik RS-a Milorad Dodik i Behdžet Pacoli, napravili predstavu - izjavio je Ivanić.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process-SEECP) održan je danas u Banjoj Luci. Domaćin skupa, koji je upriličen u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom, bio je šef bh.diplomatije Igor Crnadak.

On je poručio da je ovaj skup ucrtao Banju Luku na “političku mapu Evrope“.

Na sastanku u Banjoj Luci učestvovali su šefovi diplomatije Hrvatske Vesna Pejčinović Burić, Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Srđan Darmanović, te zamjenici ministara učesnika SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).