open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci objasnili
Šta je laminacija obrva, kako se izvodi, za koga je ovaj tretman, a ko bi ga trebao izbjegavati?
Sigurno ste već na društvenim mrežama primijetili fotografije gustih, besprijekorno oblikovanih obrva blistavog finisha.
13.07.2022. u 11:42
get url
text

Riječ je o laminaciji obrva, polutrajnom tretmanu za oblikovanje koji može biti odlična alternativa microbladingu i pravo rješenje za sve one s tankim i neukrotivim obrvama.

Međutim, kako tvrde stručnjaci, nije za svakoga.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joanne Febers Beauty (@joannefebersbeauty)

Šta je laminacija obrva?

Laminacija obrva je polutrajni hemijski tretman kojem je cilj ukrotiti sve „neposlušne“ dlačice i učiniti da obrve izgledaju uredno počešljane i zaglađene. Krajnji rezultat su vizualno veće i punije obrve, a nekoliko sedmica nakon tretmana možete zaboraviti na bilo kakvo oblikovanje i nadopunjavanje obrva šminkom.

Za koga je ovaj tretman?

Ako su vam obrve slabe, lomljive i tanke, ovaj hemijski proces možda je bolje izbjeći. Najbolji kandidat za laminaciju obrva je neko ko ima prirodno duže i jače obrve s neukrotivim i kovrdžavim dlačicama.

Laminacija obrva ne smije se raditi na koži koja je pocrvenjela na suncu ili nakon korištenja spreja za tamnjenje kože kako bi se smanjio rizik od alergijske reakcije koja bi mogla rezultirati ozbiljnom iritacijom kože.

Kako izgleda tretman?

Izgled uredno počešljanih dlačica postiže se u dva koraka. Prvo se nanosi gel, odnosno hemijska otopina, koja "opušta" dlačice. On se prekriva dobrom, starom plastičnom folijom koja služi da se poboljša hemijska reakcija. Nakon toga se nanosi sredstvo za neutralizaciju kako bi dlačice dobile novi “laminirani” izgled. Rezultat su poslušne, gušće i punije obrve.

Šta ako mi se tretman ne svidi?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bay Area Brows, Lashes, & More (@beauty_bar_esthetics)

Uvijek postoji rizik da vam se efekt tretmana neće svidjeti, jer ovo nije look koji govori – „ovakva sam se probudila”.
Ako vam se ne svidi vaš odraz u ogledalu, ne postoji magično dugmo koje će vaše obrve vratiti u prvobitno stanje. Nažalost, morate biti strpljivi i čekati da prođe djelovanje tretmana.

Kako se pripremiti za tretman?

Najmanje dvije do četiri sedmice klonite se depilacije, podrezivanja ili čupanja ako imate dogovoreni termin za laminaciju obrva. Ostavljanje izraslih dlačica je dobro jer se one mogu uklopiti u novi izgled gustih obrva.

Kako biste izbjegli bilo kakve neželjene alergijske reakcije i iritacije kože, stručnjaci sugeriraju da 48 sati prije tretmana izbjegavate korištenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže benzoil peroksid, kiseline i retinol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.