open-navfaktor-logo
search
Građani pitaju
Šta je sa nabavkom vakcina: Muk iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH
- Želim obavijestiti građane Federacije Bosne i Hercegovine da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem - kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić 10. juna u Mostaru. Od tada do danas građani Federacije nemaju informacija zašto vakcine protiv COVID-19 još nisu isporučene.
22.06.2021. u 18:04
get url
text
Vakcinacija u Zetri

Isto se pitaju i zdravstveni radnici koji su spremni da odgovore masovnoj imunizaciji, ali vakcina nema.

VEZANI TEKST - Jusufagić o velikom broju onkoloških pacijenta u Bihaću, nedostatku vakcina

Također, ne zna se ni šta je sa nabavkom ruske vakcine Sputnik V preko Ruskog fonda.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, na čijem čelu se sada, nakon ostavke Davora Pehara, nalazi Siniša Skočibušić, nismo dobili odgovore kada se kineske vakcine Sinopharm mogu očekivati u Bosni i Hercegovini, te koliko je planirano da se nabavi ruskih vakcina Sputnik V. Potom smo se sa pitanjima o vakcinama obratili premijeru Fadilu Novaliću, da bi nas iz Ureda za informiranje Vlade FBiH obavijestili da su pitanja proslijedili direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako nezvanično saznajemo, ugovor o nabavci 500 hiljada doza Sinopharm vakcina kineska strana (Vlada Narodne Republike Kine) još nije potpisala iz "tehničkih razloga", a kada to bude učinjeno, bit će proslijeđeno Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH. Tih pola miliona doza planirano je da bude isporučeno u pet etapa, dakle po 100.000 doza. I u najboljem slučaju, očekuje se da bi prvih 100 hiljada moglo biti isporučeno u narednih 15 dana.

Što se tiče ruskih vakcina Sputnik V, Vlada Federacije radi na nabavci 300.000 doza preko Ruskog fonda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.