open-navfaktor-logo
search
Šest zaraženih
Šta kaže COVID-19 protokol FSBiH, snosi li Željezničar odgovornost?
Fudbaleri i stručni štab FK Željezničar prije utakmice UEFA Evropske lige obavili su PCR testiranje na COVID-19, a testovi su pokazali da je šest fudbalera pozitivno na koronavirus.
25.08.2020. u 18:59
get url
text

Za susret koji se igra u četvrtak u Haifi protiv Maccabija neće konkurisati Irfan Fejzić, Frane Ikić, Damir Sadiković, Mustafa Mujezinović, Ermin Zec i Samir Bekrić. Iz Željezničara su potvrdili da se svi fudbaleri osjećaju dobro i već se nalaze u samoizolaciji.

Dvojica (Mujezinović i Bekrić) od ovih šest fudbalera u petak su igrali meč 5. kola Premijer lige BiH protiv Mladosti. Da li su oni već tada bili pozitivni na COVID-19? U ovom trenutku to je nemoguće potvrditi.

Izvjesno je da su Plavi poduzeli određene mjere, jer za meč protiv Mladosti nisu konkurisali Sadiković, Ikić, Fejzić i Zec.

Šta kaže COVID-19 protokol FSBiH koji definiše sve vezano za koronavirus, kojeg je odobrio Elmir Pilav, izvršni direktor za sport, a usvojio Izvršni odbor Saveza?

Plan mjera i procedura "COVID-19", odnosno tačka 1 ovog dokumenta uključuje preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja širenja infekcije.

- Dijagnoza prisustva virusa se vrši putem RT-PCR test (bris nosa) i serološki nalaz iz krvi.

COVID-19 protokol jasno je definisao i proces testiranja igrača, službenih lica, sudija...

- Obaveza je da se uradi serološki test, i to u dvije faze: prije početka trenažnog procesa, te prije početka odigravanja samih utakmica - navodi su u ovom dokumentu, a posebno  je naglašeno sljedeće:

- Klubovi su obavezni dostaviti u FSBiH (Odjel za takmičenja) rezultate testiranja koji ne smiju biti stariji od 48 sati prije odigravanja utakmica prvog kola PLBiH - piše u COVID-19 protokolu.

Jasno je kako je Željezničar ispoštovao sve obaveze predviđene Planom mjera i procedura "COVID-19", jer klubovi nisu obavezni vršiti testiranje uoči svake utakmice kako to predviđa UEFA prije evropskih utakmica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.