open-navfaktor-logo
search
Tajna uspjeha
Šta kriju papirići zbog kojih BVB u ovoj sezoni ne zna za poraz?
U Njemačkoj vjeruju da se radi o tome kako igrači Borussia Dortmund trebaju igrati bez lote, trčati i praviti presing
10.10.2018. u 16:15
get url
text
Lucien Favre

Fudbaleri Borussije Dortmund poslije sedam odigranih kola zauzimaju lidersku poziciju u njemačkoj Bundesligi.

U sedam dosadašnjih mečava BVB je jedini neporažen tim u ovoj sezoni najjačeg njemačkog fudbalskog ranga, a poslije pet pobjeda i dva remija na svom kontu imaju 17 bodova, četiri više od Leipziga i Borussije M'gladbach, koji su na drugog i trećem mjestu.

Odlične igre Milionera na startu nove sezone većina u Njemačkoj povezuje sa švicarskim trenerom Lucienom Favreom.

- Tajna uspjeha njegove ekipe krije se u njegovom džepu - napisao je Sport Bild, aludirajući tako poruke koje trener Borussije svojim izabranicima šalje ili daje na papirićima.

Kada je upitan šta to piše na papirićima koje daje svojim igračima, Favre je odgovorio: "Ništa!"

U Njemačkoj vjeruju da se radi o tome kako igrači Borussia Dortmund trebaju igrati bez lote, trčati i praviti presing.

- Poručio mi je kako da pritisnem protivnika, kako da trčim, te kako da napravim presing na protivničkoj polovini. Sve to mi je nacrtao na papiriću - otkrio je 20-godišnji Jacob Bruun Larsen sadržaj jedne od poruka koji je dobio od Favrea.

Borussiji u prilog ide i činjenica da su 23 od ukupno 29 golova ove sezone postigli u drugom poluvremenu, ali i da su četiri puta preokretom stizali do preokreta. Uz to je 18-godišnji Englez Jordan Sancho sa devet asistencija najbolji asistent u Evropi, što mu je donijelo poziv u seniorsku reprezentaciju Engleske, a vrijedi i spomenuti da novajlija Paco Alcacer postiže gol svakih 14 minuta!

Osim noviteta u igri, Švicarac je uveo i neke nove stvari. U svlačionici se razgovara isključivo na njemačkom jeziku. Nema više kašnjenja na treninge, a fudbalerima je obavezan zajendički ručak u klupskom trening kampu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.