Šta morate platiti za izradu nišana na sarajevskim grobljima?

Objavljeno: 17.07.17 u 09:48 Autor: R. D.

Istražili smo koja je procedura ako namjeravate podići nišane ili spomenik umrlom srodniku na grobljima koje održava Javno kantonalno, komunalno preduzeće Pokop.

Groblje Vlakovo: Izrada temelja sa popločavanjem staze oko nišana ili spomenika košta 755 KM
Groblje Vlakovo: Izrada temelja sa popločavanjem staze oko nišana ili spomenika košta 755 KM

KJKP Pokop Sarajevo održava, upravlja i gazduje sa devet aktivnih komunalnih grobalja i cijena izrade armirano-betonskih temelja je ista na svim grobljima, uz dodatak popločavanja staza kulir pločama na groblju Vlakovo.

- Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definirano je da izradu armirano-betonskih temelja za nadgrobne spomenike i nišane, a na grobljima kojima upravlja i gazduje KJKP Pokop radi isključivo naše preduzeće. Izradu temlja mogu naručiti srodnici, zainteresirane osobe ili angažirani kamenorezac na izgradnji nadgrobnog spomenika. Na gradskom groblju Vlakovo, pored izrade temelja radi se i popločavanje staze oko spomenika i nišana kulir pločama koje su određene urbanističkim projektom groblja Vlakovo. Ovisno o materijalnoj situaciji zainteresiranih osoba, ljudi veoma često prije izgradnje nadgrobnih spomenika, najprije rade izradu armirano-betonskih temelja – izjavila je za Faktor, Najda Beširević-Vranić glasnogovorinica Pokopa.

Izrada armirano–betonskih temelja sa popločavanjem staze oko nišana ili spomenika kulir pločama košta 755,20 maraka sa PDV-om. Ovaj posao se završi u roku 15 dana, rekli su nam u Pokopu.

Srodnici ili zainteresirane osobe su za izgradnju nadgrobnog spomenika ili nišana sami se dogovaraju sa izvođačem radova za izradu nišana ili spomenika, nakon čega angažirani izvođač od Pokopa traži saglasnost za izvođenje radova i ako je zahtjev u skladu sa urbanističkim rješenjem grobalja, Pokop izdaje saglasnost.