Šta o dolasku izaslanika Vatikana i papinoj izjavi misle u Međugorju

Objavljeno: 15.02.17 u 08:03 Autor: A. B. Š.

Papa Franjo nedavno je imenovao posebnog izaslanika za Međugorje, varšavskog nadbiskupa Henryka Hosera, koji bi u ovo hercegovačko mjesto trebao stići naredni mjesec.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Iako je iz Vatikana službeno rečeno da se nadbiskup Hoser neće baviti istražnim radnjama i ulaziti u pitanja ukazanja Gospe, nego mu je cilj saznati kakve su pastoralne potrebe hiljada vjernika koji dolaze na hodočašća u Međugorje, u ovom hodočasničkom mjestu različito tumače dolazak izaslanika i papine poruke.

Željko Vasilj, voditelj turističkog ureda u Međugorju, pozdravio je ovaj dobar i konačno konkretan potez iz Vatikana prema Međugorju, te naglasio kako se na ovaj korak čekalo 35 godina.

- Papa je ovim pozitivnim potezom pokazao interes za Međugorje i želju da se ovdje stvari na neki način riješe i to je ono što nas ohrabruje. Ako bude sve uredu, nakon posjete varšavskog nadbiskupa mi se nadamo da će i sam status svetišta u Međugorju u Vatikanu doći na dnevni red - kazao je Vasilj.

Komentirajući izjavu pape Franje da "Gospa nije šefica poštanskog ureda koja svaki dan šalje drugačije pismo, te da Gospa kao superstar, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolička", Vasilj kaže da ova izjava nije ništa novo.

- To je stara stvar koju novinari ponavljaju već dvije godine, a o fenomenu ukazanja će se polemizirati dok on traje - kazao je on.

No, novo i bitno po njemu, a čemu se treba posvetiti posebna pažnja je dolazak papinog izaslanika. Još jedna od pozitivnih stvari koje će donijeti Međugorju posjeta izaslanika, koji ovdje ostaje do konca ljeta, smatra Vasilj, je blagi porast posjeta iz Poljske i Italije.

Mile Ostojić, predsjednik mjesne zajednice Bijakovići, smatra da je jedna ovakva odluka očekivana, ne misleći samo na imenovanje posebnog izaslanika već na skidanje zabrane organiziranja hodočašća samim svećenicima jer, kako kaže, ogroman postotak ljudi koji dolaze u Međugorje su vjernici.

- Poglavar Rimokatoličke crkve teško da može preuzeti na sebe odgovornost i ne dozvoliti da ljudi dolaze moliti, jer molitva, na kraju krajeva, nikome ne škodi - ističe Ostojić, poručivši kako vjeruje da će boravak posebnog izaslanika povući neke konkretnije poteze od samog polavara.

Ostojić naglašava činjenicu kako nigdje konkretno nije navedeno da je riječ o Gospi iz Međugorja.

- Ja sam prije svega vjernik i vrlo mi je teško o tome govoriti. Smatram da je ovo što se desilo sada pozitivan pomak prema svim vjernicima i hodočasnicima koji dolaze u Međugorje iz raznih gradova - poručio je Ostojić.  

Fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, pod čijom ingerencijom je župa Međugorje, poželio je Hoseru dobrodošlicu iskazavši spremnost za potpunu saradnju.

Isto je u pozdravnom pismu učinio i mostarski biskup Ratko Perić. Njegovo stajalište u odnosu na "međugorski fenomen" je da ne postoji nijedan dokaz da su posrijedi vjerodostojna nadnaravna ukazanja, viđenja ili objave.

Mostarski Biskupski ordinarijat svojedobno je objavio knjižicu biskupa Pavla Žanića "Istina o Međugorju" 1990. godine i to na više jezika, te knjigu "Ogledalo Pravde" 2001. godine, koje argumentirano iznose činjenice protiv autentičnosti "međugorskoga fenomena".