open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Šta se događa u BiH: Kada smo bili u karantinu, samo dva puta broj zaraženih u 24 sata bio je veći nego danas
Danas su u Bosni i Hercegovini potvrđena nova 84 slučaja zaraze koronavirusom. Od 31. marta do danas, statistički promatrano, ovo je treći najveći broj zaraženih u jednom danu.
19.06.2020. u 14:56
get url
text

U vrijeme kada smo bili zatvoreni u karantin, i kada su na snazi bile pooštrene mjere restrikcije (zabrane kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina, policijski sat) samo dva puta zabilježen je veći broj potvrđenih pozitivnih slučajeva u 24 sata.

Tako je 7. aprila broj zaraženih bio 93, a 29. aprila 101. U jeku najveće pandemije koronavirusa, broj zaraženih u jednom danu bio je ispod današnjeg broja od 84 nova slučaja.

Epidemiolozi su iznenađeni ovako velikim skokom broja zaraženih u jednom danu, te smatraju da se rano krenulo sa popuštanjem mjera.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije posljednjih dana, BiH je, posmatrano iz ugla evropskih, ali i susjednih zemalja, ponovo stavljena na listu visokorizičnih zemalja.

Tako je Crna Gora zatvorila ponovo granicu s Bosnom i Hercegovinom i u ovu državu ulazak iz naše zemlje moguć je samo uz negativan PCR test akreditirane laboratorije, ne stariji od 48 sati.

Slovenija je za sve koji dolaze iz BiH uvela ponovo 14-dnevni karantin, a i u susjednoj Hrvatskoj također razmatraju mogućnost da se za ulazak iz BiH pooštre mjere na granici.

Pogledajte na OVOM LINKU kako se kretao broj zaraženih od 31. marta do danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.