open-navfaktor-logo
search
Neće vam se svidjeti
Šta se događa u vašem tijelu sat nakon što popijete gazirano piće?
Redovna konzumacija većih količina napitaka kao što je Cola pogoduje povećanju krvnog pritiska, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti
31.10.2018. u 15:26
get url
text

Jeste li se ikada zapitali šta vašem tijelu radi ispijanje gaziranih pića koja su puna šećera, recimo Cola napitaka? Portal The Renegade Pharmacist otkrio je šta se događa u tijelu od trenutka kada se Cola popije pa narednih sat vremena.

Prvih 10 minuta

U tijelu se našlo 10 čajnih kašičica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan, više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa. Ukus vam se ne čini toliko slatkim jer ga fosforna kiselina umanjuje. Tu kiselinu sadrže mnogi gazirani sokovi.

Nakon 20 minuta

Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.

Nakon 40 minuta

Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.

Nakon 45 minuta

Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.

Nakon 60 minuta

Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.

Jedna Cola može imati 39 grama šećera

- Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza - objašnjava bivši ljekarnik dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

- Redovna konzumacija većih količina napitaka kao što je Cola pogoduje povećanju krvnog pritiska, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za gazirana pića mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto ih treba izbjegavati - kaže nutricionistica Ella Allred.

Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.

- Kofein u Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, i opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga - dodaje nutricionistica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.