open-navfaktor-logo
search
Jovo nanovo
Šta se radi u Maloj aleji: Nakon uloženih 700.000 KM ponovo iskopana ulica
Obnova Male aleje uz elaborat koji je predvio kako će ona izgledati nakon rekonstrukcije koštali su Općinu prije dvije godine 700.000 KM, međutim i taj dobro plaćeni elaborat sada je prekršen, jer njim nisu predviđeni aktuelni radovi
27.10.2018. u 09:39
get url
text

Nakon nepune dvije godine otkad je završena kompletna obnova Male aleje na Ilidži, bageri su ponovo okupirali ovo šetalište.

Ploče su opet izrovane, a mještanima nije jasno kakvi su radovi u toku, kada je čitava aleja nedavno u potpunosti rekonstruisana.

Ni općinski vijećnici u Općini Ilidža nemaju zvanične informacije o tome šta se radi u ovoj poznatoj ilidžanskoj ulici, a na prošloj sjednici Općinskog vijeća, vijećnik Mirza Alijagić iz SDP-a je postavio pitanje o tome kakvi radovi se trenutno izvode i koliko će koštati, ali će zvanični odgovor dobiti pismenim putem.

- Nije niko znao za ove radove koji su počeli prije nekoliko dana i niko od nas vijećnika nije o tome zvanično obaviješten. Ne postoji odluka Općinskog vijeća da se ide u taj projekat – kazao je za Faktor njegov stranački kolega, vijećnik Samir Avdić.

Interni dogovor

Dodao je da je privatno saznao o kakvim je radovima riječ.

- Općina je angažovala firmu koja postavlja gromobrane i fiksne konstrukcije na koje će doći suncobrani po uzoru na prvi u kafić u nizu Panna Cotta koji je to uradio. Dakle, na isti način će sada ići te čvrste konstrukcije kroz cijelu Aleju. To je neki interni dogovor načelnika, predsjedavajućeg Općinskog vijeća i ugostitelja – smatra Avdić.

Obnova Male aleje uz elaborat koji je predvio kako će ona izgledati nakon rekonstrukcije koštali su Općinu prije dvije godine 700.000 KM, međutim i taj dobro plaćeni elaborat sada je prekršen, jer njim nisu predviđeni aktuelni radovi.

{$galerijaFotografija}

- Ti suncobrani nisu po Elaboratu o uređenju Male aleje koji je urađen prije nekoliko godina. Nikada nije to ni bilo planirano da te bašte idu po sredini Aleje, nego je vlasnik prvog objekta Panna Cotta na svoju ruku napravio onako kako je napravio, pa je onda Općina odlučila kako bi cijelu situaciju popeglala i smirila druge ugostitelje koji su se žalili i onda izbacivali bašte više nego što im je po zakonu dozvoljeno, da napravi po sredini iste takve fiksne suncobrane. Onda će cijena iznajmljivanja javne površine biti skuplja da bi se na taj način vratio novac Općini koji je uložen u te jako skupe konstrukcije i suncobrane – kazao je Avdić.

Pored toga što se dižu nedavno postavljene ploče i rade nepredviđeni radovi, ono što se dešava na ovome šetalištu nema smisla ni iz tog razloga što će upravo nove konstrukcije za bašte kafića u potpunosti uništiti stazu za slijepe osobe koja je napravljena kada je i obnovljena ova ulica, dodaje Avdić.  

Uništena staza za slijepe

- Ove konstrukcije kafića ići će posred vodilica za slijepe. Prva bašta koja je napravljena je već prekinula stazu za slijepe koja se na nekih 20, 30 metara ne može koristiti. A sada će i ostale bašte kafića ići preko njih, pa te vodilice kao i da nisi napravljene. To samo govori o odnosu  prema toj temi i slijepim osobama – naveo je Avdić.

Sa njim se slaže i vijećnica Naše stranke Azra Jahić koja je sa svojim stranačkim kolegama i ranije upozoravala da bašte kafića uništavaju stazu za slijepe na Ilidži.

-  Mi smo reagovali nakon što su u tek obnovljenoj Maloj aleji prošle godine ponovo počeli građevinski radovi kojim se obezbjeđuje prostor za bašte kafića nauštrb staza za pješake i slijepa lica. Posljednja rekonstrukcija Male aleje urađena je prema napravljenom elaboratu, a sadržavala je i stazu za slijepa lica. Onda je prva konstrukcija ljetne bašte zapravo dovela do toga da je uništena staza za slijepe. Poslije je planirano da se staza za slijepe izmjesti u stranu, međutim ni to nije urađeno, a ako se ta praksa sada nastavi po cijeloj dužini tu stazu definitivno uništavamo. S time radimo diskriminaciju nad određenim dijelom stanovništva što nikako nije za pohvalu – navela je Jahić.

I ona je naglasila da niko od vijećnika iz Naše stranke nije dobio nikakvu informaciju o tome šta se trenutno dešava u Maloj aleji.

Otkud i zbog čega novi radovi u Maloj aleji pitali smo i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Muhameda Omerovića (SDA), koji nam je kazao da on nije najbolja adresa za to, da nema potrebne informacije, već da se obratimo općinskoj službi.  Omerović je također rekao kako bi "Najbolje bilo da ne objavljujemo ništa, ako su nam dali informacije vijećnici SDP-a i Naše stranke, jer oni često iznose laži", ali istovremeno ovaj slučaj nije želio komentarisati. 

Sa druge strane, press služba Općine Ilidža oglušila se na naš zahtjev, tako da do objave ovog teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Mala aleja 24.10.2018.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.