Društvene mreže

Šta stanovnici SAD očekuju od Googlea i Facebooka

Objavljeno: 20.08.2018. u 03:25

U studiji koju je provela Fondacija Gallup and Knight navodi se da čak osamdeset pet posto Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Osamdeset osam posto ispitanika želi da tehnološke firme proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih sedamdeset devet posto smatra da bi tehnološke firme trebale biti regulirane baš kao i druge medijske organizacije.

Pedeset četiri posto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informisani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih firmi.

Amerikanci općenito nisu zadovoljni firmama koje se bave uređivanjem i organiziranjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke firme.

- Većina ispitanika se protivi tome da internetske firme uklanjaju uvredljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija te sadržaje za koje smatraju da su pristrasni prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost - navodi se u izvještaju.

Međutim, osamdeset posto odraslih osoba u SAD preferiraju firme koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije