open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Šta stoji u SNSD-ovoj inicijativi za "razgovor o mogućim rješenjima u BiH"
Na predloženom dnevnom redu 16. sjednice Narodne skupštine RS-a, koja bi trebalo da počne odmah po okončanju aktuelnog zasjedanja, našao se i prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a - Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između RS-a i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.
26.04.2021. u 14:57
get url
text

U materijalu koji je dostavljen NSRS-u, ponovo se pominje pravo na samoopredjeljenje, te poziva na određene međunarodne akte koji o tome govore.

Naime, u prijedlogu Kluba zastupnika SNSD-a se, između ostalog, ističe: "U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje koje je proklamovano Poveljom Ujedinjenih nacija i navedenim međunarodnim paktovima, te daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu".

Također, navodi se da "BiH posjeduje ograničeni i izvedeni suverentitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama, a unutrašnji suverenitet pripada RS-u i FBiH".

- Neophodno je uvijek isticati da je BiH nastala saglasnošću RS-a i FBiH i tri konstitutivna naroda i da samo saglasnošću oba entiteta i konstitutivnih naroda može i postojati, zbog toga je bilo kakva težnja za izmjenom složene dejtonske strukture apsolutno nedopustiva i može dovesti do neželjenih posljedica - navodi se u skupštinskom materijalu.

Dodaje se i da "svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete, Narodna skupština RS-a smatra udarom na Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu složene državne zajednice BiH", te da će "NSRS reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma".

U materijalu koji će se naći pred zastupnicima RS-a, stoji i da skupština RS-a odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa IV - Ustava BiH.

- Svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti će imati odgovarajuću reakciju iz RS-a. Djelovanje suprotno stavovima NSRS-a, smatrat će se ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka RS-a - istaknuto je u SNSD-ovom prijedlogu.

Predlaže se i da Narodna skupština RS-a pozove Federaciju BiH, kao stranu, i druga dva konstitutivna naroda, Hrvate i Bošnjake, "da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH".

- Narodna skupština RS-a, želeći da ostvari svoju ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života svim građanima u RS-u, zahtijeva od institucija FBiH i druga dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog, koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma. U slučaju ignorisanja stavova NSRS-a, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima - zaključuje se u navedenom skupštinskom materijalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.