navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljetne neugodnosti

Šta trebate uraditi ako vas ubodu osa, pčela ili stršljen

Ljeto sa sobom nosi i niz neugodnosti koje mogu biti i opasane za zdravlje. Jedna od njih je ubopd insekata. Mnogi imaju nelagodan osjećaj kada u blizini vide osu, pčelu ili stršljena, no isto tako mnogi ne znaju šta se događa u tijelu kada nas isti ti insekti ubodu te kako reagirati u takvoj situaciji.

Objavljeno: 19.08.2020. u 21:11
get url
text

Pčele i ose

Tijelo osa je obojeno intenzivnim žuto-crnim prugama i nije dlakavo kao kod pčele, već glatko i sjajno. To je ujedno i najlakši način da prepoznate razliku između ose i pčele. Ose uglavnom imaju četiri krila i žaoka kojim, za razliku od pčela, mogu ubosti više puta. Tipična mjesta gniježđenja su zaštićena mjesta na stablima i u grmlju, u kutijama za rolete, na tavanima...

Na mjesto uboda insekta potrebno je staviti hladnu oblogu, ali u slučaju da se crvenilo i otok nastave povećavati, potrebno je zatražiti ljekarsku pomoć. Uglavnom se propisuju kortikosteroidne kreme i antihistaminski lijekovi.

Stršljen

Ubod stršljena može biti veoma opasan, pa čak i fatalan ako imate alergijsku reakciju, posebno ako je ubod u područje lica, vrata ili jezika, kada se može javiti ubrzano oticanje koje uzrokuje gušenje. Ne igrajte se, u takvim situacijama potrebna je hitna ljekarska pomoć.

Kako postupiti nakon uboda

- Ako je nakon uboda ostala žaoka, potrebno ga je što prije ukloniti pincetom ili noktima.

- U slučaju lokalizirane reakcije dovoljno je staviti hladnu oblogu, te eventualno lokalno primijeniti kremu za alergiju.

- Ako se otok povećava, preporučuju se tablete antihistaminika.

- Kod sistemske reakcije (anafilaksije), koja može rezultirati i svrbežom po cijelom tijelu, manjkom daha, oticanjem usne, grkljana, padom krvnog pritiska i slično, potrebna je primjena adrenalina preko autoinjektora. On suzbija djelovanje histamina koji se u velikoj količini otpušta pri alergijskoj reakciji, kao i uzimanje tableta antihistaminika.

- Nakon prvobitne „samopomoći“ potrebno je što prije doći do ljekara, najbolje do hitne pomoći, ukoliko je moguće.

- Alergijske reakcije na otrove kukaca često imaju i odgođenu, kasnu reakciju (nakon osam i više sati, nekad čak i nakon dan ili dva). Zato treba biti oprezan i pratiti moguću pojavu simptoma duže vrijeme nakon uboda.

Na šta trebate pripaziti kako biste izbjegli ubod insekata

- Ne hodajte bosonogi.

- Izbjegavajte odjeću jarkih boja i jake parfeme.

- Izbjegavajte brze pokrete poput mahanja rukama u blizini insekata.

- Ne jesite na otvorenom hranu jakog mirisa (slatko voće, salama).

- Pripazite dok pijete sokove intenzivnog mirisa ili boje (insekti često upadnu u čašu).

- Držite zatvorenim kante za smeće.

- Na prozore stavite mreže kako biste spriječili ulazak insekata u kuću.

- Prilikom boravka u prirodi zaštitite se repelentima (sredstva koja odbijaju insekte).