open-navfaktor-logo
search
Privatnost
Šta vaš automobil zna o vama?
Automobili sa sve moćnijom multimedijom "znaju" gdje idete, s kim razgovarate telefonom....
29.12.2019. u 12:55
get url
text

Trend u autoindustriji je ugradnja sve moćnijih multimedijalnih sistema, koji su osim umrežavanja perifernih uređaja povezani i sa internetom. No, sad se postavlja pitanje da li je time narušena privatnost vozača.

Novinari Washington Posta stoga su hakovali automobil "chevrolet volt" nakrcan tehnologijom, te su došli su do neočekivanih informacija. Multimedijalni sistem u autu je, kako su ustanovili, skladištio podatke o lokacijama, a memorisao je i telefonske pozive. Također, automobil je prikupio i kontakte osoba iz imenika, njihove adrese i fotografije.

Kako bi ispitali koliko je ovo uobičajeno, novinari su preko eBaya kupili multimedijalni sistem i ugradili ga u automobil. I ovaj uređaj je skladištio podatke. Osoba koja im je pomogla u hakovanju automobila otkrila je da, naprimjer, "fordova" vozila bilježe podatke o lokaciji vozila na svakih nekoliko minuta, čak i kada se ne koristi navigacija.

Glasnogovornik General Motorsa otkrio je da se radi o tri vrste podataka, i to vezanih za lokaciju, performanse vozila i ponašanje vozača. A kako se radi o tehničkim informacijama koje se ne mogu povezati sa određenim osobama i ne "napuštaju vozilo", tvrdi da privatnost nije narušena. Danas kada je sve više automobila koji su umreženi i povezani sa pojedinim uslugama, sigurno će se sve više pričati o narušavanju privatnosti vozača.

Nakon svega, vjerovatno ćete razmisliti da li ćete, naprimjer, u iznajmljenom automobilu dozvoliti multimediji da se poveže sa vašim telefonom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.