open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Štab HNK: U Čitluku se zakasnilo sa reakcijom, radimo na zaustavljanju porasta broja oboljelih
Ukupan broj pozitivnih na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 174, od čega je 55 u Mostaru, Konjicu 28, Čitluku 66, Čapljini 15 - rečeno je na konferenciji za novinare Štaba Civilne zaštite HNK.
10.04.2020. u 14:00
get url
text

- Konjic nam već jedno vrijeme stoji na ovoj cifri i to je odlična informacija. Jablanica ima blagi porast, po jedan-dva slučaja, onih koji se nisu pridržavali adekvatno mjera, nego su išli u posjete i tako se i zarazili. U pitanju su pojedinačni slučajevi. Sve te slučajeve imamo pod nadzorom, u smislu samoizolacije. Poslije niza testiranja koje smo obavili u Čitluku s više klastera, firmi, samostan, Majčino Selo, svećenike, porodične konekcije, ima 66 pozitivnih. Visoka je to brojka i najveća u kantonu uvjerljivo - rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Dodao je kako rade na tome da se u Čitluku zaustavi rast oboljelih, kao i da se u Čitluku to dogodilo jer nisu mogli reagirati na vrijeme, odnosno, jer su reagirali sa zakašnjenjem od šest dana.

- Čapljina je imala iskorak jedne velike porodice i posjeta. Sve je to nepridržavanje mjera koje smo proveli. Preminuli je bio nepokretan i bilo je puno posjeta njemu i obilazaka. Rodbinu ne treba obilaziti. Ako treba pomoći, činite to do ispred vrata - istaknuo je dr. Avdić.

Od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškarci, žene 58 posto, dodao je Avdić, uz napomenu da je muškaraca 67 posto među umrlima.

- Kad je riječ o broju oboljelih prema broju stanovnika, u ovom trenutku Čitluk ima veću incidencu od Konjica iza kojeg ide Jablanica, a potom ide Čapljina. Čitluk je u porastu, Konjic se zaustavio, Mostar je u dobrom stanju - naglasio je te poručio kako se mora više povesti računa na sprečavanju ulaza virusa u bolnicu.

- Hospitalizovano je 29 osoba, od toga šest na respiratoru i 12 na potpori sa kiseonikom - istaknuo je dr. Avdić.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.