open-navfaktor-logo
search
Vjetar u Sarajevu
Stablo smrče palo i oštetilo nekoliko automobila na parkingu
Vjetar i nevrijeme koje su u poslijepodnevnim satima zahvatili Sarajevo uzrokovali su pad stabla u ulici Gradačačka, a ekipa Parka s mehanizacijom trenutno je na terenu, čeka se završetak policijskog uviđaja kako bi odmah pristupila i njegovom uklanjanju.
04.02.2020. u 18:36
get url
text
Srušeno stablo Gradačačka
Srušeno stablo Gradačačka

Stablo smrče staro više godina jak vjetar je prelomio u području samog korijena i kompletno se obrušilo na obližnji parking. Oštećeno je i nekoliko parkiranih automobila.

Nakon što uviđaj policije bude gotov, radnici Parka specijalizovani za ovu vrstu poslova odmah će pristupiti njegovom orezivanju i uklanjanju kako bi se omogući pristup parkingu i hitna sanacija prostora, a finalni radovi, odvoz drvne mase i čišćenje kompletnog prostor radit će ujutro.

Smrča je vizualnim pregledom bila zdravo stablo i uzrok njenog obrušavanja bio je jak vjetar, jer za istu nije bilo ni ranije izdato rješenja za sječu ili djelimično orezivanje. Prema dosadašnjim informacijama sa terena, na drugim lokacijama, odnosno u četiri gradske općine, te Ilidži i Vogošći osim sitnih i manjih grana nisu zabilježene štete na stablima i drugom zelenilu.

Međutim shodno i upozorenju meteorologa i nadležnih institucija slična situacija i jaki udari vjetra u Sarajevu mogući su i naradena dva dana, te preduzeće Park upućuje molbu građanima da vode računa o svom kretanju prilikom nevremena, posebno kroz parkove i površine s višegodišnjim, visokim stablima, kao i o mjestima na koja parkiraju automobile.

Preporuka je da to budu prostori u čijoj blizini se ne nalaze stara i visoka stabla ili drvoredi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.