open-navfaktor-logo
search
Protjeran iz SAD-a
Stanivuković tvrdi: Nisam imao priliku da se branim, nada mnom je izvršen teror
Milorada Stanivukovića bivša djevojka sa kojom ima sina optužila je da ju je trudnu pokušao zadaviti. On, međutim, tvrdi da mu se ona tako željela osvetiti jer je napustio njihovu zajedničku kuću
09.05.2019. u 18:44
get url
text

Nakon što je prije 20-tak dana objavljena vijest da je 34-godišnji bh. državljanin Milorad Stanivuković deportovan iz SAD-a, nakon što je optužen da je pokušao zadaviti svoju trudnu djevojku, on je na redakcijski mail Faktora poslao pismo u kojem je, kako kaže, želio iznijeti i svoju stranu priče.

Kako je naveo, na taj način "želi da spere ljagu koja je bačena na njegovu porodicu".

Njegova bivša djevojka, Amerikanka, kaže Stanivuiković, odlučila se da mu se osveti jer je ostavio, a zbog čega se kako tvrdi, "danas žestoko kaje i voljela bi to povući da može".

Stanivuković tako, između ostalog, tvrdi da se kao neko ko nije državljanin SAD-a nije imao priliku ravnopravno boriti sa optužbama protiv njega.

- Niko nije ni pomenuo da su mi oduzeli pravo na moje dijete, zbog sumnje da sam učinio nešto za šta nisu imali niti jedan dokaz osim priče jedne osobe - kaže Stanivuković, te ističe da se sam javio policiji nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje po prijavi koju je majka njegovog sina podnijela deset mjeseci nakon navodnog zlostavljanja i nakon što je napustio njihovu porodičnu kuću.

Iako se, kako kaže, sam predao, bio je uhapšen i pritvoren, te je pet dana kasnije u lancima na nogama i rukama vezanim oko struka izveden pred sud.

- Kada sam upitao sutkinju kako je moguće da me ovako tretiraju samo na osnovu sumnje iako nemam nikakvu kriminalnu prošlost, rekla mi je: "Ako mislite da će ovo da se završi brzo i bezbolno, vi se surovo varate! Sve ovo će da bude polako i da mnogo boli" - tvrdi Stanivuković, te dodaje da je "dok je slušao iznošenje prljavština i laži protiv njega zamalo sjedeći pao u nesvijest".

Kaže da su mu odredili kauciju od 5.000 dolara, predaju pasoša i odobrenje za puštanje nakon što ga pregledaju psiholog i psihijatar.

- Pregledan sam i oslobođen na bukvalno tri sekunde da se branim sa slobode, kada su imigracione službe odlučile da me preuzmu i pritvore zbog prekoračenja vize. Iako sam imao odobrenu radnu dozvolu pokrenuli su postupak moje deportacije za nešto što su već i sami prihvatili. Od mene je zahtijevano da dokažem po drugi put da nisam kriv za nešto što oni nisu mogli da dokažu. Shvativši da ako ne prihvatim zakon jačeg da ću vjerovatno provesti u pritvoru dosta vremena, odlučio sam da sarađujem i prihvatim ubrzanu deportaciju - kaže Stanivuković.

Dodaje da je u periodu od 40 dana koliko je bio u pritvoru premještan u četiri pritvorske jedinice u tri savezna države, gdje je svaki put iznova pregledan od različitih agencija i psihologa.

- Na kraju svakog od tih razgovora dobio sam podršku. Optužbe protiv mene su odbačene i to je mislim dovoljno svakom normalnom čovjeku da shvati sav bespravan teror koji je nada mnom vršen - zaključio je u svom pismu Stanivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.