open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Stanje nesreće u HNK: Ograničiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata, kladionica...
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) proglasila je stanje nesreće u kantonu, poručeno je nakon današnje sjednice u Mostaru.
17.03.2020. u 15:32
get url
text

- Naša sudbina je u našim rukama. Koronavirus možemo spriječiti samo ako se svi ponašamo odgovorno i poštujemo preporuke struke. Ne treba širiti paniku ali ni bježati od činjenice da je situacija ozbiljna -  kazao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Vlada je danas usvojila informaciju o svemu učinjenom te je donijela zaključke o mjerama sprečavanja pojave i širenja koronavirusa. U skaldu s tim aktivira se Štab civilne zaštite i štabovi jedinica lokalne samouprave i stavljaju se na raspolaganje sve zalihe opreme.  Također je naložila da sva ministarstva i pravni subjekti sve svoje potencijale stave na raspolaganje štabu CZ. Vlada je dala saglasnost za nabavku opreme, medicinskih i drugih neophodnih sredstava za suzbijanje koronavirusa.

Broj 121 Civilne zaštite je operativan 24 sata na kojem se mogu prijaviti građani koji ne poštuju mjere izolacije. Vlada je uputila snažnu podršku preporukama Vlade Federacije BiH te posebnu podršku kontroli cijena čime bi se održala platežna i kupovna moć građana, kao i usvojila podrška i preporuka bankama i drugima koji se bave uslužnim djelatnostima da se organiziraju po principu kontroliranog ulaska. Vlada HNK je prihvatila niz preporuka u vezi s postupanjem poslodavaca i radnika, koje je predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK.

- Mjerodavne institucije (kantonalne, gradske i općinske), svaka u sklopu svojih ovlasti, obavezne su hitno donijeti privremene mjere ograničavanja rada najkasnije do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana: ugostiteljskih objekata svih kategorija, noćnih i disko klubova, kladionica, tržnih centara, kino dvorana, pozorišta, muzeja, biblioteka i čitaonica kao i rada uslužnih djelatnosti: frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri i drugi u kojima se ostvaruje bliži kontakt s klijentima, osim objekata u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, dostave hrane, rada narodnih kuhinja - saopćeno je iz Vlade. 

Vlada poziva na poštivanje ranije preporuke o otkazivanju svih javnih i drugih okupljanja.Vlada HNK poziva na poštivanje preporuka autoriteta vjerskih zajednica o okupljanjima u vjerskim objektima, na službama/obredima.

Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo HNK da osnaži koordiniranje s Federalnom upravom za inspekcijske poslove u svezi s izdavanjem rješenja o samoizoliranju na državnoj granici kako bi se poduzimale odgovarajuće mjere u slučaju kršenja izdanih rješenja. Donijela je Odluku o osnivanju kantonalnog mobilnog tima za uzimanje uzoraka. Također, bit će pojačane epidemiološke mjere u cijepnim centrima pri domovima zdravlja. Vlada je donijela Odluku da se, u periodu trajanja prekida nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, za potrebe odvijanja online nastave omogući besplatno distribuiranje obrazovnih video-materijala putem online platforme i svih drugih neophodnih i pratećih resursa za odvijanje nastave u obrazovnim ustanovama HNK.

Vlada HNK je naložila svim rukovodiocima u ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, uredima i službama Vlade, te vanbudžetskim fondovima i javnim preduzećima u kojima kantonalna Vlada vrši upravljačka prava, da prilagode rad sukladno potrebama posla i planiranim aktivnostima te da, gdje god je to moguće, privremeno smanje broj zaposlenika na tim poslovima, posebno onima iz rizičnih grupa, te majkama s djecom do deset godina starosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.