open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Stanje u HNK haotično, ljekari apeluju na poštivanje mjera
U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminulo je šest osoba.
26.03.2021. u 13:47
get url
text

Na bolničkom liječenju trenutno su 143 bolesnika, od kojih je osam na invazivnoj i devet na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno. U posljednja 24 sata hospitalizirano je 18, a otpušteno pet pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku testirana su 904 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 282 i to: 176 iz Mostara, 19 iz Konjica, 12 iz Stoca, 26 iz Čapljine, 39 iz Čitluka i 10 iz Jablanice.

Infektolog na SKB Mostar Siniša Skočibušić upozorava da kapaciteti u bolnicama dosežu limit, te da ustvari nikada popunjenost bolnica nije bila velika kao danas. To, priznao je, jako brine sve medicinske radnike.

- Nismo sigurni da će se trend porasta broja hospitalizanih ubrzo obustaviti, i to je veliki izazov za sve nas. Ukoliko broj zbrinutih bude i dalje rastao, bojim se da će briga izgubiti na kvalitetu, a to niko od nas naravno ne želi. Jutros sam zavrvšio dežuru u COVID bolnici i tamo sam ostavio 62 bolesnika, od kojih je 19 ili 20 na 15 ili 16 litara kisika u minuti, što je najveći protok koji se u našim uvjetima može plasirati iz boce. Svi koji su na 15 ili 16 litara kisika ozbiljno su životno ugroženi i potrebna im je stalna njega, ograničeno kretanje i stalni boravak pod nadzorom u bolesničkoj sobi. U svakom trenutku njihova se bolest može pogoršati - rekao je Skočibušić.

Nedavno je vlast u ovom kantonu donijela odluku o pooštravanju mjera. Ljekari apeluju i dalje na stanovništvo da se pridržava svih naredbi, uz veliku žal što se mjere ranije nisu poštovale, a što je gotovo sigurno dosta doprinijelo pogoršanju epidemiološke situacije.

- Nažalost do sada su se ljudi nedovoljno pridržavali. Zbog toga poziv svima da dalje budu savjesni, posebno mladim ljudima koji uglavnom lako prebole COVID, ali su najčešći prenositelji. Pozivamo i na solidarnost, ovo je izazov za sve generacije. Potrebno nam je mnogo snage i energije da se odhrvemo sa svim nedaćama i izazovima koje donosi svakodnevni život u pandemiji - navodi dalje.

Velike nade polaže u cijepljenje i očekuju da se sa masovnim cijepljenjem krene što je moguće prije.

- Toplo se nadam da će taj postupak uskoro započeti. Volio bih da smo po ovom pitanju dosad uradili mnogo, mnogo više. Nadam se i da će odziv kada dođe vrijeme biti dobar i da nam neće ostati cjepiva, već da će se sve potrošiti - rekao je na kraju mostarski infektolog.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su 259 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 2.402 rješenja. Ukupno je izdano 28.430 rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.