Problemi povratnika

Stanovnici Gornjeg Kotorca: Nemamo vode danima; VIK IS: Sušni period

Objavljeno: 03.11.2019. u 14:30 Autor: E.D.-Š.

U 21. vijeku građani Gornjeg Kotorca se moraju snalaziti za najosnovnije potrebe, kao što su kupanje, pranje ruku, zuba, pranje veša, suđa, priča jedan od stanovnika

Foto: Ilustracija

Našoj redakciji obratio se jedan od stanovnika povratničkog naselja Gornji Kotorac u Istočnom Sarajevu jer već danima nemaju vode. Zapravo, po nekoliko sati je dobiju u noćnim satima, a preko dana vode nemaju u svojim domovima. Kažu da su se više puta obraćali Komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo ali nikada nisu dobili konkretan odgovor.

- U 21. vijeku građani Gornjeg Kotorca se moraju snalaziti za najosnovnije potrebe, kao što su kupanje, pranje ruku, zuba, pranje veša, suđa. Mašinu za pranje suđa moguće je uključiti oko četiri sata ujutro, dok veš nosimo u kućanstva u Sarajevo, a i ostale osnovne potrebe obavljamo izvan svog kućanstva, jer je u našem to nemoguće. Već danima pokušavamo dobiti informaciju iz VIK-a Istočno Sarajevo, kada će doći voda i koje je rješenje za problem nestanka vode. Osobe koje se jave ne znaju, ili ne žele, ili ne smiju građanima reći kada i kako će opet imati normalan dotok vode u kućanstva - pojašnjava stanovnik Kotorca.

Kaže kako im uglavno sugeriraju da se strpe, da su izvori presušili...

- Na pitanje s kojeg izvora se napajaju ostala naselja Istočnog Sarajeva, odgovor je: "Sa istog izvora" a na  pitanje, "zašto je redukcija isključivo u povratničkim naseljima", nemaju konkretan odgovor, osim "to je tako". Već šest punih godina živim u naselju Gornji Kotorac i ovo se nikada nije događalo. Vode preko dana nema od 19. septembra - govori nam.

Pojašnjenje smo zatražili u KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo.

- Zbog suše nema dovoljnog dotoka vode na izvorištu Tilava. Problemi su sa pumpom, ne može da izbacuje vodu tim dijelovima. Sve pokušavamo da im osiguramo tokom noći da imaju vodu, da je naspu, ta bi je tokom dana imali koliko bilo. Negdje se pomaže i sa cisternama sa vodom. Kažem, razlog je suša, u oktobru nije bilo kiše. Iskreno se nadamo da će se to normalizirati što prije - rečeno nam je u ovom preduzeću.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije