open-navfaktor-logo
search
Brojne reakcije
Stari Grad izmijenio odluku o komunalnim taksama, hoće li ostalima povećanje cijena proći?
Povećanje komunalnih taksi u Kantonu Sarajevo izazvalo je lavinu reakcija, uglavnom poslodavaca koji su pogođeni ovim povećanjima.
01.05.2022. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci ogorčeni: Enormni rast cijena komunalne takse u KS dovest će do otpuštanja radnika

Podsjećamo, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo u februaru usvojila Zakon o komunalnim taksama, na općinama je bilo da taj zakon usklade sa svojim odlukama, ali rezultiralo je to nezadovoljstvom privrednika zbog povećanja iznosa komunalnih taksi.

- Nakon saznanja da su općinska vijeća u KS, izuzimajući Općinsko vijeće Novi Grad, donijela nove odluke o visini naknada komunalnih taksi, prevashodno u dijelu koji se odnosi u visini naknade za isticanje firme, mi kao poslodavci pokušavali smo ukazati na mogućnost enormnog rasta za komunalne takse - kazao je ranije Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo tražili su hitno stavljanje van snage i obustavu primjene odluka općinskog vijeća u KS, zatim da se sastavi cjelovita analiza koju će raditi predstavnici općina kantona i predstavnici poslovne zajednice, na bazi koje će se utvrditi šta je to što treba mijenjati i da li treba mijenjati.

- Tražimo od Kantonalne vlade da preispita novi zakon o komunalnoj djelatnosti i ukoliko se utvrdi da iste nisu usklađene sa prethodnom odlukom Ustavnog suda koji je oborio prethodni zakon, da stavi u skupštinsku proceduru i da zakon izmijeni - kazao je Čengić.

Nakon reakcije privrednika reagirali su i iz Vlade KS pozivajući sva općinska vijeća općina iz Kantona Sarajevo koji su donijeli odluku o drastičnom povećanju komunalnih taksi da ih hitno ponište.

VEZANI TEKST - Kome pogoduju povećane komunalne takse u KS: Umjesto kladionica kaznili privrednike

- Vlada je zatečena odlukama pojedinih općinskih vijeća o visinama taksi i apelujemo na sva vijeća koja su donijela takve odluke o drastičnim povećanjima taksi da iste ponište i donesu nove odluke – saopćili su ranije iz Vlade KS.

Općina Novi Grad Sarajevo nije povećavala takse, odnosno nije donosila novu odluku, dok je, nakon što su druge općine mijenjale odluke i povećale iznose koje moraju platiti privrednici, prva reagirala Općina Stari Grad koja je donijela odluku kojom se umanjuje visina komunalnih taksi za pravna i fizička lica, odnosno mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja djeluju u Starom Gradu.

- Sagledavši cjelokupnu ekonomsku situaciju i visine komunalnih taksi koje proizilaze iz nove odluke, a koje bi se negativno odrazile na poslovanje i cjelokupan poslovni i privredni ambijent, načelnik Hadžibajrić naložio je nadležnoj Službi za privredu da pripremi izmjene Odluke o komunalnim taksama o kojim će se Općinsko vijeće Stari Grad izjašnjavati već na sljedećoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 28. aprila - saopćila je Općina.

VEZANI TEKST - Sarajevski vijećnici usvojili zaključak u vezi sa komunalnim taksama

Priliku je iskoristilo i Gradsko vijeće Grada Sarajeva koje je usvojilo zaključak u vezi s primjenom Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo.

- Gradsko vijeće upućuje gradonačelnicu da intenzivno nastavi započete aktivnosti s ciljem da se, u skladu s članom 5. Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo, usaglasi i potpiše sporazum između Grada Sarajeva i gradskih općina o raspodjeli prihoda koji se prikupljaju od komunalnih taksi na području grada Sarajeva – navodi se u zaključku Gradskog vijeća.

Iz drugih općina zatišje, tek poneki vijećnik istupa na društvenim mrežama iznoseći svoj stav o povećanju cijena komunalnih taksi, pa ostaje da se vidi hoće li se pomoći privrednicima i u onako teškim vremenima za razvoj biznisa, a da ne govorimo o otvaranju novih radnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.