Hljeb koji vam je ostao od jučer ili prije nekoliko dana ne trebate bacati. Postoji vrlo jednostavno rješenje da ga osvježite i ponovo napravite hrskavim i ukusnim.
Reader's Digest pojašnjava postupak:
1. Namočite hljeb
Hljeb stavite ispod kuhinjske slavine. Uključite vodu tako da lagano teče, nije bitno je li hladna ili topla voda. Cilj je navlažiti koru, a da se unutrašnjost što manje namoči.
2. Ispecite hljeb
Zagrijte pećnicu na 150 stepeni i stavite namočenu štrucu hljeba direktno na rešetku. Nakon pet minuta štrucu treba lagano stisnuti.
Cilj je dobiti hljeb sa hrskavom koricom koji daje malo otpora pri stiskanju. Treba ga peći do 15 minuta, zavisno od veličine štruce i toga koliko je vode prilikom namakanja unutrašnjost upila.
3. Uživajte u finom toplom hljebu
Nakon ovog jednostavnog i kratkog postupka, hljeb je topao i hrskav.